​Την Αυστρία «άδειασε» ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ν. Στεφάνοβιτς για την απόφασή της να μην προσκληθεί η Ελλάδα στη Διάσκεψη της Αυστρίας, λίγο πριν αυτή ξεκινήσει.

«Ως άνθρωπος που ζει σ' αυτό το μέρος του κόσμου υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση», σημείωσε ο Σέρβος υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη σημερινή διάσκεψη».

Σε συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησε ��την αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ», σημείωσε πως η Σερβία είναι αναγκασμένη να συμπεριφερθεί ανάλογα με την πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες που δέχονται οι δύο αυτές χώρες.

«Αν η Αυστρία και η Γερμανία δεν κλείσουν τα σύνορα τότε δεν θα τα κλείσουμε και εμείς. Η Σερβία δεν επιθυμεί να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης όλων των ανεπιθύμητων μεταναστών», τόνισε, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή στρατηγική, καθώς όπως είπε «όλοι οι ανεπιθύμητοι θα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».

Αντίθετα, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γ. Μικλ Λάιτερ τόνισε πως στόχος της σημερινής διάσκεψη�� είναι να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα.

«Η άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Την απόφαση να μην προσκληθεί η Ελλάδα υπερασπίστηκε και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σ. Κουρτς, ο οποίος με προκλητικό ύφος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «δεν εξέφρασε κανένα ενδιαφέρον να μειώσει την μεταναστευτική εισροή», αλλά αντίθετα συνέχισε να την προωθεί στα Σκόπια, απ’ όπου συνεχίζεται το ταξίδι για τη βόρεια Ευρώπη.