​Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν προς Βορρά και τη χώρα να προσπαθεί να αποσοβήσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, τα Σκόπια επιμένουν πως δεν είναι μονομερής ενέργεια το κλείσιμο των συνόρων για τους Αφγανούς μετανάστες.

«Δεν πήραμε μια μονομερή απόφαση. Αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες που βρίσκονται επί αυτής της επικίνδυνης διαδρομής που ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι εκκινώντας από τα ελληνικά ��ησιά θέλουν να φθάσουν στη βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «υπήρξαν αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην Κροατία και τη Σερβία να μην επιτραπεί η διέλευση στους Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες», θέλοντας έτσι να δικαιολογήσει τη στάση της χώρας του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται σήμερα η Διάσκεψη της Βιέννης με πρωτοβουλία της Αυστρίας, όπου και θα αποφασιστεί το κλείσιμο ή όχι των συνόρων της Ελλάδας, χωρίς όμως να έχει προσκληθεί σε αυτή η χώρα μας, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Κομισιόν.

Αντίθετα έχουν προσκ��ηθεί η Αλβανία, η Βοσνία, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Σλοβενία.

Οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας, υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, κατηγορούν εδώ και πολύ καιρό την Ελλάδα για μη τήρηση των δεσμεύσεών της, απειλώντας ταυτόχρονα με αποπομπή από τη Ζώνη του Σένγκεν, αλλά και με μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ.

Ζητούν επίσης να μειωθεί το ημερήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία, αλλά και ο αριθμός των προσφύγων που περνούν από τα σύνορα.

Υποστηρίζουν ακόμα το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων και έχουν προτείνει την υποστήριξη της ΠΓΔΜ με στρατιώτες για την φύ��αξη των συνόρων της.