​Συναγερμός έχει σημάνει με τις δυσμενείς εξελίξεις στο προσφυγικό και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με αποτέλεσμα Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ και Κάμερον να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για το θέμα των προσφυγικών ροών, για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσιγκτον, Μ. Ιγνατίου, στην τηλεδιάσκεψη αυτή συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στη Συρία και η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τέσσερις ηγέτες χαιρέτισαν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους για πολιτική μετάβαση στη χώρα που θα φέρει μακροχρόνια ειρήνη και νόμιμη διακυβέρνηση.

Μάλιστα βγήκε και μια λιτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η οποία αναφέρει πως «ο πρόεδρος συζήτησε με ομολόγους του τη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διαχείριση του κύματος μεταναστών στην Ευρώπη».

Στην ανακοίνωση τέλος, υπογραμμίζεται η σημασία της γρήγορης παύσης των βομβαρδισμών εναντίον άμαχων πληθυσμών και συζήτησαν και βήματα βελτίωσης της ανθρωπιστικής κρίσης.