Επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι για την Ελλάδα, να βρεθεί πλήρως απομονωμένη από τους εταίρους της στην Ε.Ε. για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Όπως σχολίασε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μπορεί δημόσια οι Ευρωπαίοι «να μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη», αλλά παρασκηνιακά η Ε.Ε. εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, την οποία δεν αλλάζει.

Μάλιστα, τα Σκόπια ζητάνε ανταλλάγματα, να μπούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παρά το γνωστό ζήτημα του σφετερισμού της ονομασίας της Μακεδονίας και των ενστάσεων της Ελλάδας. Ουσιαστικά το μήνυμα προς τους εταίρους από την FYROM είναι «βοηθήστε με να ξεπεράσω το όνομα και εγώ θα ανοιγοκλείνω τα σύνορα όποτε θέλω». Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία ήθελε το ΝΑΤΟ και το ζήτησε.

Σήμερα, όπως ανέφερε η Κ. Μακρή, έγινε αντιληπτό το γιατί, καθώς άργησε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Έτσι, η Τουρκία «έκοψε» το Αιγαίο στη μέση, στον 25ο μεσημβρινό, έβγαλε τα Δωδεκάνησα και τη Λήμνο εκτός, όπως και τα 10 μίλια εναέριου χώρου που είναι η πάγια θέση της Ελλάδας (και έβαλε στη θέση τους τα 6 μίλια που ισχυρίζεται εκείνη) και διαμήνυσε ότι αυτός είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός!

Όπως ήταν φυσικό η κίνησή της εξαγρίωσε την Ελλά��α, κυρίως με το ύφος και την γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι γείτονες, αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να το δεχθεί η χώρα μας, αλλά ούτε και περίμενε κάτι άλλο στην πραγματικότητα, από τους εξ ανατολών γείτονές μας.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι - σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις - οι επόμενες ημέρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες, καθώς θα έρθουν ακόμη πιο πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και της τουρκικής «κάνουλας» προς την Ελλάδα, την οποία όποτε θέλουν την ανοίγουν. Και όπως αναμένεται χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες θα έλθουν στο λιμάνι του Πειραιά και στην Αθήνα, με κατεύθυνση την κλειστή Ειδομένη.

Το μόνο καλό μέσα σε αυτό το «μαύρο» τοπίο για την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, δηλαδή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. «Όμως πια δεν χρειάζεται εθνικό σχέδιο και γραμμή, όπως λέγαμε μέχρι τώρα, χρειάζεται εθνική πράξη» πρόσθεσε η Κ. Μακρή για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα παντελώς απομονωμένη. Όπως τόνισε, θα χρειασθούν δύσκολες και σκληρές αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορεί να χειρισθεί μόνη της η κυβέρνηση και πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Η δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στην πληροφορία ότι ο Α. Τσίπρας στη σημερινή του τηλεφωνική επικοινωνία με την Φ. ��εννηματά (στην οποία πάντως δεν συμφώνησε μαζί της στην πρόταση για άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό) της είπε ότι θα προσπαθήσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο με την Ε.Ε. τις επόμενες ημέρες. Αλλά όπως πρόσθεσε, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συγκληθεί το συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.