Στη διευκρίνιση ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι "υποστηρικτικός» και ότι δεν θα επεμβαίνει αυτό επιχειρησιακά στα πλωτά μέσα που μεταφέρουν πρόσφυγες, αλλά αυτό θα το κάνουν στην πράξη οι εθνικές αρχές και η Frontex, προχώρησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star από τις Βρυξέλλες Θ. Αθανασ��ου.

"Δεν θα σταματάμε εμείς τις βάρκες, δεν θα επιστρέφουμε εμείς τις βάρκες, εμείς βοηθάμε τις αρχές και τη Frontex να το κάνουν αυτό καθώς δεν είναι η πολιτική μας εντολή, να περιπολούμε το Αιγαίο, η πολιτική μας εντολή είναι να βοηθάμε τις εθνικές αρχές και τη Frontex", διευκρίνισε ο Στόλτεμπεργκ, απευθυνόμενος στην υποεπιτροπή άμυνας και ασφάλειας της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο γενικός γραμματέας απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών εξήγησε ότι "η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία όχι, όμως το ΝΑΤΟ φέρνει τις δύο χώρες κοντά" και αυτό έχει τεράστια σημασία. "Δημιουργούμε τις συνθήκες συνεργασίας στην περιοχή", είπε ο γενικός γραμματέ��ς. Εξήγησε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ στο επίπεδο των υπουργών άμυνας έλαβε μια πολιτική απόφαση, χωρίς να έχει διευκρινίσει τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες "κάτι που γίνεται τώρα, αυτές τις μέρες", όπως είπε, "τώρα λύνουμε τα πρακτικά και τα νομικά θέματα, συνεπώς δεν μπορώ να σας απαντήσω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες", επισήμανε.

"Εγώ έχω δει την Ελλάδα και τη Τουρκία να δουλεύουν μαζί για χρόνια", τόνισε ο γραμματέας, "οι 28 μαζί με Τουρκία και Ελλάδα πήραν την απόφαση και δεν την επιβάλαμε εμείς από τις Βρυξέλλες, τη φτιάξαμε μαζί... Πήραμε την πολιτική εντολή, τώρα πρέπει να δείξουμε το πολιτικό σθένος να την εφαρμόσουμε", τόνισε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Σε σχέση με τον ��ριθμό των πλοίων που συμμετέχουν ήδη στην επιχείρηση εξήγησε ότι "υπάρχουν διακυμάνσεις στον αριθμό των πλοίων" και ότι "2 ως 5 πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση μόνο για παρακολούθηση". Τέλος, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για πιθανές παραβιάσεις χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου στην περιοχή εξήγησε ότι "δουλειά μας είναι μόνο οι πρόσφυγες όχι να ασχολούμαστε με τον εναέριο χώρο των κρατών μελών."

​Διαβάστε ακόμη: