Την δραματική κατάσταση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, στην οποία αναφέρει:
«Το κλείσιμο των συνόρων που όλοι φοβόμασταν, τη στιγμή που η κυβέρνηση καθησύχαζε και μιλούσε για κινδυνολογία, δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα.
Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία κρατούν απαράδεκτη στάση. Μάλιστα η αιφνίδια πρωτοβουλία της Αυστριακής κυβέρνησης να οργανώσει διάσκεψη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των εταίρων της ΕΕ και χωρίς πρόσκληση συμμετοχής στην Ελλάδα, λειτουργεί διαβρωτικά στην ευρωπαϊκή συνοχή.
Πρωτοβουλίες σαν και αυτήν αντιστρατεύονται κάθε έννοια αλληλεγγύης στην ΕΕ αφού αποκλείουν και απομονώνουν κράτη-μέλη που υφίστανται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης μαζικής μετακίνησης πληθυσμών.
Η κατάσταση στην Ελλάδα τείνει να γίνει μη διαχειρίσιμη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τριγυρίζουν στη χώρα δίχως ελπίδα και οι ροές συνεχίζονται. Το νέο κρούσμα λογοκρισίας με την απομάκρυνση δημοσιογράφων πριν από την επέμβαση των ΜΑΤ στα σύνορα, η απαράδεκτη ρατσιστική ενέργεια στο στρατόπεδο στο Σχιστό προκαλούν ανησυχία γι' αυτά που έρχονται.
Η κυβέρνηση πανικόβλητη και χωρίς σχέδιο, τρέχει εκ των υστέρων να μαζέψει τα ασυμμάζευτα αλλά ακόμη και τώρα δίνει μεγαλύτερο βάρος στην επικοινωνία παρά στην ουσία. Οφείλει πριν να είναι πολύ αργά να αντιληφθεί την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Το Ποτάμι έχει καταθέσει 10 πολύ συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας επιτέλους εθνική συνεννόηση. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία πριν γενικευθούν τα φαινόμενα που προσβάλλουν τη χώρα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Θεοδωράκης: «Ο Τσίπρας αποδείχθηκε συνέχεια του παλιού»
Δήλωση για το ζήτημα έκανε και επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Τώρα το μέλημά μας είναι να ενωθούν όλες οι φωνές για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα. Αν κλείσουν μας περιμένουν συμφορές. Να πείσουμε την Ευρώπη να σεβαστεί τις αξίες της. Έχουμε, όπως ξέρετε, έγκαιρα καταθέσει 10 προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα μπορούσαν να είναι η βάση μιας εθνικής συμφων��ας» τόνισε.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Θεοδωράκης εκφράζει την φιλοδοξία του το Ποτάμι να γίνει η αφορμή για να ανατραπεί το παλιό χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, ενώ αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αποδείχθηκε συνέχεια του παλιού».
Για τους στόχους του συνεδρίου του Ποταμιού στις 26-28 Φεβρουαρίου ανέφερε ότι στόχοι του είναι να επιβεβαιωθούν και να επαναπροσδιοριστούν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα, και το πώς θα δυναμώσει το Ποτάμι.
Για την πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά να συμμετάσχει το Ποτάμι στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζει ότι όλα τα κριθούν από το κατά πόσο υπάρχει η αποφασιστικότητα «να συγκρουσθούμε με τις παθογένειες που δεκαετίες τώρα δημιουργήθηκαν. Η κοινωνία δε λέει “θέλω κάτι στον ενδιάμεσο χώρο”, η κοινωνία λέει “θέλω μια καλύτερη ζωή”» δηλώνει, ενώ προσθέτει ότι το Συνέδριο θα αποφασίσει τι είναι προοδευτική παράταξη σήμερα και θα περιμένει τις απαντήσεις των άλλων.
Σχετικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντά ότι αναμένει συγκεκριμένα δείγματα γραφής.
Για το ασφαλιστικό αναφέρει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει από μηδενική βάση και ότι «το Ποτάμι θα υπερασπιστεί τις γενεές που παράγουν, τον κόσμο της εργασίας και όχι απλώς και μόνο τους συνταξιούχους».