​Προειδοποίηση για ανθρωπιστική κρίση κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων και έκκληση για αλληλεγγύη και τερματισμό της προώθησης των μεταναστών από σύνορο σε σύνορο, απηύθυναν μέσω κοινής δήλωσης ο Ολλανδός υπουργός μετανάστευσης Κλάας Ντίκχοφ και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι παραμέ��ουν ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη διαδρομή.

Ο υπουργός και ο επίτροπος εξέφρασαν την κοινή τους αποφασιστικότητα να ακολουθήσουν μια κοινοτική προσέγγιση στη μεταναστευτική κρίση, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής και λίγο πριν το Συμβούλιο εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις 25 Φεβρουαρίου.

“Κατανοούμε την πίεση που αντιμετωπίζουν διαφορετικές χώρες”, αναφέρουν και δηλώνουν πως παραμένουν ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη διαδρομή των Βαλκανίων, προειδοποιώντας “για μια πιθανή ανθρωπιστική κρίση που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε συγκεκριμένες χώρες και ειδικά στην Ελλάδα”.

“Η Ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και η Κομισιόν βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τις χώρες της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, επί του εδάφους και στα συνοριακά σημεία διέλευσης”, αναφέρουν οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά καλούν ταυτόχρονα την Ελλάδα να σταματήσει να σπρώχνει τους μετανάστες στα βόρεια σύνορά της.

Η Κομισιόν και η Προεδρεία του Συμβουλίου καθιστούν όλα τα κράτη υπεύθυνα και υπόχρεα να σεβαστούν του κοινοτικούς κανόνες και να βάλουν ένα τέλος στην προσέγγιση της “κατά κύματα προώθησης” και όσο το κάνουν “οι κυβερνήσεις οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες”.

Επιπλέον ζητούν από τα κράτη και τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδρομή να “ετοιμαστούν για την αντιμετώπιση τω�� ανθρωπιστικών αναγκών, περιλαμβανομένης της δυνατότητας υποδοχής”.

Η Κομισιόν συντονίζει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και ζητά από τα κράτη να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της ΕΕ, αλλά και να “συντονίσουν τη διαχείριση των συνόρων τους”, αναφέρει η ανακοίνωση καταλήγει: “τα κράτη μέλη πρέπει να δράσουν σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, ειδικά σε στιγμές που η ενότητα και οι κοινές λύσεις είναι αναγκαίες”.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο προσφυγικό στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR