​Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στο προσφυγικό, καθώς η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες κάνει ότι μπορεί για να τορπιλίσει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, κάλεσε εκτάκτως τους δημοσιογράφους στο γραφείο του κι εκεί τους αποκάλυψε το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ είπε κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας πως όσα συμφώνησε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για το προσφυγικό και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτό είναι «μπούρδες» ή επί το λαϊκότερον «μ@λ@κίες» (bullshit).

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως αύριο στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει οπωσδήποτε να επικυρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, ώστε να ξεκινήσουν οι περιπολίες στο Αιγαίο, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και επεσήμανε πως η Τουρκία εγείρει διάφορες ενστάσεις, επιχειρώντας να βάλει και πάλι στο τραπέζι ζητήματα όπως οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Πάντως, όπως σημείωσε ο υπουργός Άμυνας, είναι έντονες οι πιέσεις που ασκούνται στη Τουρκία τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Γερμανία, οι οποίες και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο αύριο, ώστε να υποχωρήσει από τις παράλογες απαιτήσεις της.

Διέψευσε επίσης το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η συμφωνία, καθώς όπως είπε, για να συμβεί αυτό αφενός θα πρέπει ��α συγκληθεί νέα σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και αφετέρου η απόφαση να είναι ομόφωνη.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ο. Γεροβάσιλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην ΕΕ για το προσφυγικό, αν συνεχίσουν οι αποκλεισμοί από χώρες – μέλη ή μη της Ένωσης.

«Η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα. Η κυβέρνηση δε θα μείνει πίσω από την άσκηση των δικαιωμάτων της», είπε.