​Για πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη πρακτική έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ο. Γεροβασίλη, αναφερόμενη στη στάση της Αυστρίας και αρκετών άλλων χωρών στο προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Ακόμη κι αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα φαίνεται να αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών - μελών ή μη της Ε.Ε», είπε η κα Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά το διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Αυστρία θα γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ακόμα πως η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ολλανδική προεδρία της ΕΕ και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Όπως υπογράμμισε μάλιστα, το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και αυτό γιατί η Τουρκία εγείρει συνεχώς ενστάσεις.

Η κα Γεροβασίλη δεν απέκλεισε ακόμα το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών.

«Η ελλην��κή κυβέρνηση ετοιμάζεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με όρους μη καταπάτησης των δικαιωμάτων και η ΕΕ πρέπει να μείνει σταθερή στις αξίες που έχει διακηρύξει. Για να αντιμετωπισθεί αυτό η Ελλάδα έχει κάνει ήδη όσα έχουν συμφωνηθεί. Αλλά υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν αρχές και συμφωνίες που οι ίδιες συμφώνησαν. Προσπαθούμε να μην γίνει αυτό η επικρατούσα αντίληψη. Αν χρειαστούν χρήματα θα πρέπει να στηριχθούμε και οικονομικά», είπε.

Για το αγροτικό

Όσον αφορά στο αγροτικό ζήτημα, η κα Γεροβασίλη επανέλαβε ότι προτεραιότητα έχει η στήριξη του αγροτικού κόσμου και κυρίων των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Όσο για τις προτάσεις που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Α. Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ και που είναι σε ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των αγροτών.

«Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση», τόνισε και πρόσθεσε πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση με στόχο τη στήριξη των αδύναμων αγροτών, την άρση των στρεβλώσεων και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

Για τη σύλληψη του εκδότη και των δημοσιογράφων που εμπλ��κονται σε κύκλωμα εκβιαστών

«Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση του κυκλώματος εκβιασμού που αποκαλύφθηκε χθες και σχετίζεται με την κρατική διαφήμιση», είπε η κα Γεροβασίλη για τη σύλληψη του γνωστού εκδότη και των δύο δημοσιογράφων που εμπλέκονται σε κύκλωμα εκβιασμών και πρόσθεσε:

«Ένας, εξάλλου, εκ των συλληφθέντων φαίνεται να είναι και πολιτικό στέλεχος που σχετίζεται με πολλούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΝΔ, ενώ φέρεται να είναι και διορισμένος σε κυβερνητικές θέσεις και πολιτικά γραφεία και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας».