«Υπάρχει ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης αλλά και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ» είπε η Φώφη Γεννηματά στον Προκόπη Παυλόπουλο στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την μεταξύ τους συνάντηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα για τον τόπο και τον λαό το προσφυγικό», επισημαίνοντας πως το θέμα εξελίσσεται ταυτόχρονα «σε ένα υπαρξιακό πρόβλημα για την Ευρώπη, από το οποίο κρίνεται η συνοχή της».

Απαντώντας στο αίτημα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Είναι γνωστό ότι ήμουν και θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας και στη διάθεση του πρωθυπουργού για τη σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης. Οι κανόνες βάσει των οποίων συγκαλείται είναι γνωστοί. Εφόσον το κρίνει σκόπιμο και εκείνος και εσείς, είμαι στη διάθεσή σας για τη χάραξη μιας ενιαίας γραμμής υπεράσπισης».

«Γνωρίζω τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει και την αγωνία σας. Να είστε σίγουρος πως θα κάνω ό,τι χρειάζεται προς την κατεύθυνση του πρωθυπουργού» αποκρίθηκε η κα Γεννηματά, για να καταλήξει λέγοντας: «Νομίζω ότι ακόμη και μια άτυπη συζήτηση δική σας μαζί του θα συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί είμαι σίγουρη ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και θα ανταποκριθεί».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο δεν έκανε καμία δήλωση.