Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς στην Αυστρία προχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Το διάβημα αφορούσε τη διάσκεψη της Βιέννης μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και επεδόθη στην πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή της Αυστρίας ως «μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας» και τονίζει πως επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Στο διάβημα αναφέρεται επίσης πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.