​Από το 2012 είχε προσφέρει τη συνεργασία του σε θέματα φορολογικών ελέγχων, ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, όπως υποστήριξε ο ίδιος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αποκαλύπτοντας ότι δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από την τότε κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση του Α. Τσίπρα.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εννοεί σοβαρά ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή», δήλωσε ο κ. Μπόργιανς και πρόσθεσε:

«Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο ανέφερα και κατά την επίσκεψή μου στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον περασμένο μήνα: Ήδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή know how της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο. Προφανώς δεν υπήρχε από την τότε κυβέρνηση -σε αντίθεση με τη σημερινή- κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία, αν και ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ρητά δηλώσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια συνεργασία. Είναι όμως υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να αποδεχθεί την προσφορά για συνεργασία ή να την αρνηθεί».

Ερωτηθείς αν έχει αποκομίσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας απάντησε:

«Ναι μπορεί κανείς ασφαλώς να έχει αυτήν την εντύπωση, αν δει τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την επεξεργασία των δεδομένων, το γεγονός ότι έδρασε αμέσως, το ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία συνεργασίας, την οποία υπογράψαμε».

Χαρακτήρισε μάλιστα «συνεπέστατη» τη συνεργασία που έχει τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδη, όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η λίστα που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση δε θα έχει την ίδια τύχη με τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και την πεποίθηση ότι θα πετύχει το εγχείρημα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.