Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν συντηρεί ο Ρόμπερτ Φίτσο, ένας από τους πλέον «σκληρούς» Ευρωπαίους ηγέτες στο θέμα του προσφυγικού.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός τόνισε πως αν δεν μειωθούν οι ροές των προσφύγων από την Τουρκία, τότε «θα αναγκαστούμε να προστατεύσουμε τα σύνορα στη γραμμή Ελλάδας-Σκοπίων-Βουλγαρίας».

Παράλληλα, σημείωσε πως είναι πιθανόν στη συνέχεια η Ελλάδα να βγει εκτός Σένγκεν.

«Ήταν σωστή η από��αση, για τώρα, να μην εκτεθεί η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Όμως, είναι μόνο θέμα χρόνου το να πούμε ότι απλά δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε πλέον έτσι» διευκρίνισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε πως «κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει η Ελλάδα να μείνει εκτός και η άμυνα των συνόρων να τοποθετηθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει αβάσταχτη συγκέντρωση προσφύγων επί ελληνικού εδάφους».

«Οι απόψεις της ομάδας Βίζεγκραντ -Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία- για ενισχυμένη προστασία των συνόρων κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ» κατέληξε ο ίδιος, εξηγώντας ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα φανεί «αν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στον έλεγχο των συνόρων».