«Κηρύξαμε τον πόλεμο εναντίον των παράνομων διακινητών και προσβλέπω να βγούμε νικητές». Αυτό δήλωσε την Δευτέρα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Χάγη, για να εγκαινιάσει το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (European Migrant Smuggling Centre (EMSC)), στα πλαίσια του 2ου Επιχειρησιακού Φόρουμ της Europol και της Interpol, για την διακίνηση μεταναστών.

Στην ομιλία του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πάνω από 1.000.000 άνθρωποι, ζήτησαν καταφύγιο στην ΕΕ μέσα στο 2015, και πως «σε μία προσφυγική κρίση, όπως η σημερινή, που οφείλεται στις εμπόλεμες περιοχές... παρατηρείται μία αύξηση εγκληματικών δικτύων, που δρουν αποκομίζοντας από την δραστηριότητα αυτή τεράστια κέρδη».«Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο ποινικά και νομικά απαράδεκτο, αλλά είναι και ηθικά αποτρόπαιο», ξεκαθάρισε ο αρμόδιος Επίτροπος.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, ο κ.Αβραμόπουλος είπε ακόμη ότι η προσφυγική κρίση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι σύνθετη, πολυδιάστατη και απαιτεί μία «ολοκληρωμένη και συλλογική προσέγγιση», καθώς ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και χρήζει συλλογικής προσπάθειας.

«Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών: έχει ως στόχο να ενισχύσει τον αγώνα για την καταπολέμηση των αδίστακτων δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών, κατά μήκος όλης της Ευρώπης», τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος.

Το Κέντρο που εγκαινίασε ο κ.Αβραμόπουλος θα δραστηριοποιείται, βασιζόμενο στην αναλυτική και επιχειρησιακή εξειδίκευση, η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί στα πλαίσια της Europol τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην αποτελεσματικότητα της Κ��ινής Επιχειρησιακής Ομάδας, που εστιάζει τις δράσεις της στην περιοχή της Μεσογείου, με την ονομασία JOT MARE, η οποία δραστηριοποιείται επισήμως από τον Μάρτιο του 2015.
«Με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου, διευρύνουμε την περιοχή της Μεσογείου, καλύπτοντας όλη την περιοχή της ΕΕ και όλες τις μορφές παράνομης διακίνησης και των διαδρομών τους. Το Κέντρο θα είναι ο ευρωπαϊκός πυρήνας ανταλλαγής πληροφοριών, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», επεσήμανε ο Επίτροπος.

«Η Europol θα είναι περισσότερο λειτουργική και παρούσα στις περιοχές αυτές και Ευρωπαϊκές Κινητές Υποστηρικτικές Ομάδες Έρευνας (EU Mobile Investigation Support Teams), θα ενισχύσουν περαιτέρω τ��ν αποστολή αυτή», σχολίασε και επεσήμανε ότι «οι υπηρεσίες καταστολής σε εθνικό επίπεδο μέσα από τη χρήση όλων των μέσων και όλης της τεχνογνωσίας που διαθέτουν για την παρακολούθηση και την κατάσχεση των εγκληματικών προϊόντων από την παράνομη διακίνηση μεταναστών έχουν καθοριστικό ρόλο».

Ο Επίτροπος τόνισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης θα βελτιστοποιήσει την τεχνογνωσία αυτή και θα ενισχύσει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, πως η συνεργασία της Europol με την Frontex, θα ενδυναμωθεί με την πρόσφατη συμφωνία για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων και θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση του αγώνα κατά ��ης παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο θα συνδράμει στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης, αλλά είναι απαραίτητη και η συνεργασία με τις εθνικές αρχές, ειδικότερα σε ότι αφορά στην ανταλλαγή ποιοτικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία που μας προσφέρεται στον αγώνα μας κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών. Το Κέντρο θα δρα καταλυτικά στην γεφύρωση της συνεργασίας μεταξύ όλων των συναρμοδίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Interpol», πρόσθεσε.

Ο κ.Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι «είναι κρίσιμο να επισπεύσουμε την ��υνεργασία με τρίτες χώρες. Η Επιτροπή ήδη στηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά περισσότερ��ς και πιο στοχευμένες δράσεις χρειάζεται να τεθούν σε εφαρμογή».

Ζήτησε μάλιστα τη συνεργασία της Τουρκίας: «καθώς η Τουρκία είναι κομβικής σημασίας χώρα, απ΄ όπου προέρχονται οι μετανάστες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ισχυρή συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ΕΕ αναμένει αποτελεσματικότερη συνεργασία και περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Europol και των τουρκικών αρχών.

Χαρακτήρισε δε το ΝΑΤΟ σύμμαχο στη μάχη αυτή: «έχουμε και έναν καινούριο σύμμαχο στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου: Το ΝΑΤΟ και τα σκάφη του, που έχουν ήδη καταφθάσει στο Αιγαίο, θα επιβλέπουν τη μεταναστευτική δίοδο από την Τουρκία στην Ελλάδα».

«Ο απώτερος στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να δίνει πληροφορίες στις εθνικές αρχές των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνεργασία με την Frontex, με κέντρο βάρους τα εγκληματικά δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών, τα οποία πυροδοτούν τη μεταναστευτική κρίση.Είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ σημαντικό να έχουμε αποτελέσματα: να προχωρήσουμε σε συλλήψεις και διώξεις παράνομων διακινητών και να δείξουμε στους εγκληματίες αυτούς, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητες τους», τόνισε ο Δ.Αβραμόπουλος.

«Η Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστ��ν, προκειμένου να αποτελέσει τον πυρήνα ανταλλαγής πληροφοριών στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών», κατέληξε ο Επίτροπος.