Παραλήρημα ρατσισμού και ξενοφοβίας χαρακτήρισε το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5.
«Το να διαψευστεί ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος - στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία - ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό. Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη».
Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι υπάρχει plan b, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρόσθεσε ότι είναι διαχειρίσιμες.
Άσκησε επίσης κριτική στις χώρες του Βίζενγκραντ αλλά και στην Αυστρία. «Τεράστια ευθύνη έχουν αυτές οι a la carte χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες» δήλωσε.
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την αντίδραση της Τουρκίας δήλωσε:
«Ελπίζουμε ��ολλά, αλλά έχουμε ανησυχίες στην κίνηση του ΝΑΤΟ. Ξέρετε, είναι μία κίνηση, η οποία θα μπορέσει πραγματικά, αν εφαρμοστεί σωστά, να σταματήσει τις ροές ή να τις μειώσει. Το ΝΑΤΟ, νομίζω, ήταν η πρόταση του να αρχίσει την επιχείρηση με την έννοια της διάταξης των δυνάμεων αύριο, στις 24 του μήνα. Η Τουρκία είχε δεσμευτεί. Προχθές, οι στρατιωτικοί, που έχουν μία σχετική αυτονομία με βάση το τουρκικό Σύνταγμα, ήγειραν διαφωνίες πολύ σημαντικές. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε, νομίζω ότι θα μπορέσει να επιβληθεί αυτό το σχέδιο».
Εντύπωση προκαλεί πάντως η παραδοχή του κ. Μουζάλα, σχετικά με το πρόβλημα:
«Αν δεν ελεγχθούν οι ροές από την Τουρκία, το παιχνίδι αυτό δεν παίζεται. Δηλαδή, όπου και να χτίσουμε, ό,τι και να χτίσουμε, δεν μπορούμε, ξέρετε, ούτε εγώ το ‘ξερα πριν γίνω υπουργός, ότι έχουμε 3 χιλιάδες νησιά. Είμαστε Πολυνησία χωρίς να το ξέρουμε. Δεν γίνεται να στήνουμε hotspots σε όλα τα νησιά, όπου και να στήνουμε, ό,τι και να κάνουμε, το κατευθύνουν κάπου αλλού, το κάνουν κάτι άλλο».
Διαβάστε ακόμη: