​«Αν κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και η βα��κανική οδός, η Ελλάδα θα γίνει πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες», δήλωσε στο γερμανικό κανάλι ARD, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή της ποσόστωσης και της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

«Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η βαλκανική οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη», είπε.

Μιλώντας επίσης στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Σουλτς αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εξαρτάται πλέον από την Τουρκία στη διαχείριση του προσφυγικού, αν και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Άγκυρα για το ζήτημα αυτό.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος μας και - ομολογουμένως - οι δικές μου συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές έδειξαν ότι έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν», τόνισε.

Αναγνώρισε τέλος και τα λάθη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι υπόσχεται χρήματα και μετά δεν τα δίνει.

«Η αναξιοπιστία είναι τότε και στις δύο πλευρές. Σκεφτείτε τι λαμβάνουμε για τα τρία δισεκατομμύρια προς στην Τουρκία. Χρειαστήκαμε σχεδόν δύο μήνες μέχρι να τα συγκεντρώσουμε», είπε.