​Τορπιλίζει η Τουρκία τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, καθώς σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα Τα Νέα, η Άγκυρα εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Τουρκία, δια του εκπροσώπου της στη Στρατιωτική Επιτροπή, μπλόκαρε μέχρι την περασμένη Παρασκευή σημαντικές πτυχές της επιχείρησης.

«Εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτά τα πράγματα, δεν έχω τέτοιες οδηγίες», φέρεται να είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος, χωρίς να απαντά στο βασικό ερώτημα για το τι θα συμβαίνει με τις βάρκες που θα εντοπί��ονται από τα στρατιωτικά μέσα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και οι οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να επιστρέφουν στα τουρκικά παράλια.

Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας ξεκινούν από το ίδιο το σκεπτικό της νατοϊκής συνδρομής, καθώς η Άγκυρα απορρίπτει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα παράλιά της, ενώ φθάνει μέχρι και την πάγια τακτική της να μεταφέρει στο επίπεδο της Συμμαχίας όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Τουρκία δεν θέλει να αναπτυχθούν στρατιωτικά μέσα στα Δωδεκάνησα, εφόσον γίνει χρήση εναέριων μέσων, δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της Ελλάδας στο FIR Αθηνών, βάζει θέμα για την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου και θέτει το σύνολο των αμφισβητήσεών της που έχουν περάσει στις οδηγίες Λουνς, (σύμφωνα με τις οποίες εξαιρούνται οι διαφιλονικούμενες περιοχές από τους συμμαχικούς σχεδιασμούς) στις σχετικές συζητήσεις.

Η Ελλάδα από την άλλη, που συμφώνησε μέσα σε ένα 24ωρο για τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διατηρεί χαμηλούς τόνους και αυτό, διότι σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές, υπάρχουν άλλοι εντός της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας που φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση της Τουρκίας.