​Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους των αγροτών.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών. Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός στην σημερινή συνάντησή τους.

Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι θα προτείνει στους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας:
- Ασφαλιστικό: Εισφορές 12% ή 15% ή 20% του φορολογητέου εισοδήματος. Την επιλογή θα κάνουν οι αγρότες
- Αγροτικό μητρώο: Θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες
- Εργόσημο και για τα μέλη της οικογένειας
- Με το εργόσημο τα μέλη της οικογένειας θα έχουν ασφάλιση
- Επεκτείνεται το εργόσημο και στους παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς
- Ταχύτερη επιστροφή Φόρων και ταχύτερος συμψηφισμός ΦΠΑ
- Δέσμευση για φορολογικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα

Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να μην προ��έλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι, δηλώνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης.

Οι αντιπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών συνεδρίαζαν το βράδυ σε ξενοδοχείο στην Αθήνα και επιμένουν να τους γνωστοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα εκείνων που πρόκειται να συμμετάσχουν στην σημερινή συνάντηση προκειμένου να αποφασίσουν αν θα πάνε ή όχι στο Μαξίμου.

Η τριμελής επιτροπή των Μικροθηβών προτίθεται να μη συμμετάσχει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να αποχωρήσει εφόσον κληθεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με εκπροσώπους που δ��ν ανήκουν σε μπλόκα και στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία.

Χωριστή συνάντηση με Τσίπρα την Τρίτη ζητά το μπλόκο της Νίκαιας

Εν τω μεταξύ, ομόφωνη απόφαση να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη έβγαλε η σύσκεψη της Νίκαιας, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε ότι οι αγρότες που συνεδρίασαν στη Νίκαια δεν έχουν τα ίδια αιτήματα με εκείνους που πρόκειται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, γι'αυτό και ζητείται ξεχωριστή συνάντηση.

Θετικά ως προς τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στην συνάντ��ση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τοποθετήθηκαν και επίσημα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της, Χρήστος Γκόντιας και Γιάννης Παναγής.

«Όχι» στο διάλογο από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Δεν συμμετέχουμε σε στημένους διαλόγους λένε οι αγρότες του Λασιθίου

«Επεκτείνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα» αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Οροπεδίου Λασιθίου, οι οποίοι παραμένουν στην περιοχή.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνουν ότι «δεν συμμετέχουμε σε στημένους διαλόγους, δεν ξεπουλάμε τους αγώνες μας, συνεχίζουμε ενωμένοι έως να δικαιωθούμε».

Το συντονιστικό όργανο του μπλόκου του Οροπεδίου επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου με την κατάληψη του οδικού δικτύου που οδηγεί στο Ηράκλειο, αποτελούν το μοναδικό μπλόκο στο νομό Λασιθίου και το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Κρήτη.

Παράλληλα, από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα στις 11:30.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεροβασίλη: Δεν παρεμβαίνουμε στον ορισμό των εκπροσώπων των αγροτών

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους αγρότες

Αποστόλου: Να δούμε μαζί με τους αγρότες την «επόμενη μέρα»

Ετοιμάζει τις προτάσεις της στους αγρότες η κυβέρνηση, την Τρίτη ζητούν συνάντηση τα Τέμπη