Τις βελτιωμένες προτάσεις της προς τους αγρότες ετοιμάζει η κυβέρνηση, προς τους εκπροσώπους τουλάχιστον οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση για το ραντεβού της Δευτέρας με τον Αλέξη Τσίπρα, στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Οι προτάσεις θα «κλειδώσουν» σε σύσκεψη το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, υπουργών του οικονομικού επιτελείου και βουλευτών από αγροτικούς νομούς.
Από την άλλη πλευρά πάντως, οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας και οι οποίοι δεν έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση για αύριο, ζητούν ξεχωριστή συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.
Τα μπλόκα της Νίκαιας επιμένουν επίσης η συζήτηση να γίνει στη βάση των 5 αιτημάτων που έχουν καταθέσει.
Τα πέντε αιτήματα είναι:
-Να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.
-Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
-Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ τ��ν φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
-Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
Η κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο με τις εξής προτάσεις. Για τις ασφαλιστικές εισφορές 12% ή 15% ή 20% του φορολογητέου εισοδήματος, ην επιλογή θα κάνουν οι αγρότες. Για το αγροτικό μητρώο, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες, εργόσημο και για τα μέλη της οικογένειας, εργοσημο και στους παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ταχύτερη επιστροφή φορών και συμψηφισμός ΦΠΑ, αλλά θα υπάρχει και δέσμευση για ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα.