Σκληρή κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λεβέντης: Χωρίς οικουμενική δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα

Την πρότασή του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, επανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι χωρίς οικουμενική κυβέρνηση δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι επενδυτές θέλουν πολιτική σταθερότητα, καθώς και ότι "μια ισχυρή κυβέρνηση με 240 έδρες, θα μπορούσε να πετύχει τη μέγιστη χαλάρωση των μέτρων προσαρμογής".

Επανέλαβε, επίσης, την πρόταση του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς τερτίπια, όπως είπε, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πτώχευσε εξαιτίας του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο διευκόλυνε, όπως σημείωσε, τη συγκρότηση του πελατειακού κράτους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διατάξεις του νομοσχεδίου με το "παράλληλο πρόγραμμα", το χαρακτήρισε "ασπιρίνη" που θα λειτουργήσει "σαν παυσίπονο στο μνημόνιο που καταδίκασε τη χώρα".

Κουτσούμπας: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το «παράλληλο πρόγραμμα»

​«Κάθε φορά που έχετε πρόβλημα βρίσκεται ένα πυροτέχνημα. Aυτό είναι και το Παράλληλο Πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα αυτά που φέρνετε και εδώ είναι φιλοεπιχιερηματικές πολιτικές και όχι φιλολαϊκές, και το δείχνει ακόμα και το παράδειγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης…» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συζήτηση για το “παράλληλο πρόγραμμα” στη Βουλή.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε: «Είναι τόσο αριστερή η πολιτική σας που κάνατε τη ΝΔ να διαμαρτυρηθεί γιατί τις κλέψατε την «μαύρη» βίβλο του προγράμματός της! Τα ράσα δεν κάνουν το παπά. Είστε άξιοι διαχειριστές των επιχειρηματικών ομίλων. Η αγάπη σας για τον λαό τελείωσε εκεί που αρχίσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου».

Ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική και την κατασυκοφάντηση των αγροτών που αγωνίζονται στα μπλόκα. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγ��αλου, το χαρακτήρισε « λαιμητόμο» και σημείωσε πως «οι λαϊκοί αγώνες που έγιναν είναι η αρχή και θα συνεχιστούν, θα δυναμωθούν και θα κλιμακωθούν όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ο λαός είπε έχει πλέον πλούσια και πολύτιμη εμπειρία για να καταλάβει αυτά που τους λέτε ότι μετά την αξιολόγηση θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και ξέρει ότι είναι «αέρας κοπανιστός» και την επόμενη ημέρα θα έρθουν και νέα μέτρα.

Γεννηματά: Γυρίσατε θριαμβευτής επειδή προσωρινά αποφύγαμε τα χειρότερα;

Χρειάζεται εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο, δήλωσε στη διάρκεια της συζήτηση του παράλληλου προγράμματος στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά κύριο λόγο μίλησε για τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης, ενώ εξαπέλυσε αλλεπάλληλες επιθέσεις στον πρωθυπουργό.

«Επιστρέφετε από τις Βρυξέλλες και προσπαθήσατε να παρουσιάσετε την εικόνα ότι έρχεστε ως «θριαμβευτής». Γιατί; Επειδή προσωρινά αποφύγαμε τα χειρότερα; Αποφύγαμε δηλαδή να βγει η Ελλάδα από το χώρο της Σένγκεν. Αυτόν τον κίνδυνο όμως τον φέρατε εσείς στην πόρτα μας», είπε.