​«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να μας κουνούν το δάχτυλο και να κάνουν υποδείξεις ευθυνόφοβοι γραφειοκράτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια, της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα», σχετικά και με όσα έγιναν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.

«Η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί επειδή ορισμένοι ακραίοι κύκλοι το επιθυμούν», ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ο πρωθυπουργός, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. «Κοινή αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει κάνει τα περισσότερα και κανείς δεν βρέθηκε να έχει το θάρρος να το αντικρούσει» τόνισε.

Aπαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για το ίδιο ζήτημα, ανέφερε ότι διαφωνεί με όσα είπε για «κλειστά σύνορα» όπως και με την κριτική του για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων στους εταίρους, αλλά πρόσθεσε ότι έστω κι έτσι τον χαροποιεί η αλλαγή της στάσης της ΝΔ στο προσφυγικό. Άσκησε όμως κριτική στη ΝΔ ότι είχε συνταχθεί κατά των hot spots.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κρίσης στη Συρία, «τη στιγμή που η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 παραμένει», ενώ άσκησε κριτική και στην ΕΕ.

«Αδύναμη και διαιρεμένη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Από τη μία η αίσθηση ότι για κάποιους υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούν και για κάποιους άλλους α λα καρτ τήρηση των υποχρεώσεων» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στη ΝΔ ότι σε αντίθεση με την δική του κυβέρνηση ουδέποτε τόλμησε να διαπραγματευθεί στην πραγματικότητα με τους δανειστές. «Υπερασπίζεστε ό,τι πιο παλιό από το παλιό και ό, τι πιο σάπιο στην πολιτική ιστορία του τόπου, που ονομάζεται διαπλοκή και που άλλοι πολιτικοί προσπάθησαν να καταπολεμήσουν αλλά δεν το κατάφεραν» ανέ��ερε επίσης απευθυνόμενος στον πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά το παράλληλο πρόγραμμα, ανέφερε:

«Σας ενοχλεί πολύ το παράλληλο πρόγραμμα γιατί 4 χρόνια εφαρμόζατε μνημονιακές πολιτικές και δεν είχατε καταφέρει να παρουσιάσετε κάτι διαφορετικό… Τόσο μεγάλο άγχος έχετε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την τόλμη για μια διαφορετική κοινωνική πολιτική που εσείς δεν τολμήσατε να εφαρμόσετε;» ρώτησε τη ΝΔ. «Δεν σας ζητάω να ψηφίσετε το ασφαλιστικό, όπως είπατε στην κ. Μέρκελ ότι δεν θα ψηφίζετε τα δύσκολα. Ψηφίστε τουλάχιστον τα εύκολα, ψηφίστε το παράλληλο πρόγραμμα» κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε όμως ο κ. Τσίπρας στη ΝΔ για τις λίστες Μπόργιανς. «Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα να είστε πιο προσεκτικός» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη «γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη δικαιοσύνη, δεν την κρατήσαμε στα συρτάρια μας και ούτε δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ να αφήνουν τις λίστες σε αυτούς που μας τις έδιναν».

«Πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε, δε, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη στον τόπο που τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, θα προσπαθήσει να τη φέρει σε πέρας.

«Εμείς ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε το θέμα των θαλασσοδανείων, των σκανδάλων, το μεγάλο θέμα της Siemens και θα το πάμε μέχρι τέλους κ. Μητσοτάκη. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί σε αυτόν τον τόπο», κατέληξε.

Ανταπάντηση Μητσοτάκη: «Δεν με λένε Πάνο Καμμένο»

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό σχετικά με το μεταναστευτικό και τα όσα είπε για την θέση της ΝΔ για τα hot spots:

«Μου έκανε εντύπωση ότι αντί να εκτιμήσετε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σας στήριξε στο εξωτερικό μιλήσατε για τα hot spots. Δεν με λένε Πάνο Καμμένο. Αυτά που είπατε για τα hot spots δεν τα είπα εγώ και για τα κλειστά σύνορα. Στελέχη της κυβέρνησής τα είπαν» «Αν ήταν εδώ ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας έλεγε Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Και δεν ζητήσατε μία συγγνώμη για τις μεγάλες παλινωδίες σας στο ζήτημα του μεταναστευτικού, όταν η υπουργός σας έλεγε ότι οι μετανάστες λιάζονται» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απάντηση Τσίπρα σε δευτερολογία Μητσοτάκη: Οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα χάσετε

«Θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα χάσετε και αυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το προσφυγικό είναι εθνικής σημασίας θέμα και πρέπει να μιλάνε όλοι με την ίδια φωνή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δύσκολο να συνδυάσει τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται στη ΝΔ για το προσφυγικό.

Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε παλαιότερες δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλουπούλου για τους πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει την ίδια κριτική που κάνουν γερμανικές ακροδεξιές δυνάμεις στην κ. Μέρκελ, ενώ σημείωσε ότι η Ιορδανία, η Τουρκία και άλλες χώρες φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η φτωχοποίηση των Ελλήνων