«Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο, όπου είχαμε να συζητήσουμε ταυτόχρονα δύο κρίσιμα ζητήματα: Το θέμα που έχει ανοίξει με το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά και την τρέχουσα κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, την προσφυγική κρίση που αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις. Πιστεύω ότι στις δυσκολίες αυτές αναδεικνύονται όλες οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδο��ήματος: Η έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας - λόγω του ζητήματος του Brexit - συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την πεποίθηση ότι η Σύνοδος αυτή θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από κοινού, ότι δεν μπορεί κάποιοι να ζητούν αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα σε ένα μόνο μέρος της Ευρώπης, στο Βορειοδυτικό άκρο της, τη στιγμή που το Νοτιοανατολικό κινδυνεύει εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης με κατάρρευση των εξωτερικών συνόρων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνισε, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιφυλάχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου συνολικά, ζητώντας να υπάρξουν ουσιαστικές ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας. «Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει αναλάβει στους ώμους της δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνάμεις της, για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σε αυτή την πρωτοφανή κρίση» επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι λίγο πριν το τέλος της Συνόδου, πήρε σαφή διαβεβαίωση, μετά από επαφές που είχε , με πρωτοβουλία του προεδρεύοντος Ολλανδού Πρωθυπουργού, της Καγκελα��ίου Merkel, του Καγκελαρίου Faymann και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στη διαδρομή των Βαλκανίων, ότι «θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διατηρηθεί το συγκε��ριμένο status quo και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής προσφυγικής κρίσης».

Έκανε λόγο επίσης για «θετική κατάληξη» σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα: 1.Γίνεται σαφής αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας της Σένγκεν, «που σημαίνει ότι τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος της Σένγκεν που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα» 2. Είναι σαφής και ρητή η αναφορά ότι δε θα υπάρχουν μη συντονισμένες, μονομερείς πρακτικές στο διάδρομο των προσφυγικών ροών που θα δημιουργούν προβλήματα σε άλλες χώρες υπό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης και σαφής αναφορά σε πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφύγων τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία. «Με βάση αυτές τις αναφορές κα τη σαφή δέσμευση ότι θα συνεργαστούμε διατηρώντας την υπάρχουσα κατάσταση μέχρις ότου έχουμε τη δυνατότητα να ξανασυναντηθούμε για να ελέγξουμε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έδωσε τη συγκατάθεσή της σε συμπεράσματα που αφορούν και το θέμα της Βρετανίας, «παρά το γεγονός ότι διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις για την εξέλιξη αυτή, για τη δυνατότητα να υπάρχουν αποκλίσεις για ορισμένους από το κοινοτικό κεκτημένο». Για το ίδιο ζήτημα Εντούτοις, ευχήθηκε τον David Cameron «καλή επιτυχία και θετική έκβαση στο δημοψήφισμα, παρότι θα είναι μια δύσκολη μάχη γι’ αυτόν» παρότι, όπως είπε θα κληθεί να υπερασπιστεί την παραμονή στην Ευρώπη, έχοντας εξασφαλίσει προς τους ψηφοφόρους του ένα πακέτο «λιγότερης» Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «το δημοψήφισμα αυτό θα κριθεί και από τις εξελίξεις ��ου θα έχουμε μέχρι τότε σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στο άλλο άκρο, στο Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Η προσφυγική κρίση θα είναι αυτή που θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης και εκεί θα κριθούμε όλοι».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν πήρε κάποια υπόσχεση από τους εταίρους για την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Οι συζητήσεις ήταν θετικές. Όλοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».