Το ευρωπαϊκό σχέδιο για το ελληνικό χρέος αποκαλύπτει το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά.
Το σχέδιο που προωθούν οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται «ρύθμιση με το σταγονόμετρο», που θα περιλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, έως και το 2022, ενώ θα συνοδεύεται από νέα μνημόνια.
Εντύπωση προκαλεί ότι οι εταίροι προωθούν ρυθμίσεις για την ελάφρυνση της αποπληρωμής του χρέους (αλλά όχι ριζική αναδιάρθρωση) με μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση και σύνδεση της αποπληρωμής με το ΑΕΠ, αλλά παράλληλα ζητούν διευρυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων για τη συμφωνία, με 180 ψήφους, ώστε να επικυρωθεί και από κόμμα ή κόμματα της αντιπολίτευσης, ύστερα από την αφόρητη πίεση που ασκεί η Γερμανία!
Η σύνδεση με το ΑΕΠ πρακτικά σημαίνει ότι οι πληρωμές θα συνδέονται με την ανάπτυξη και μία φτωχή οικονομική επίδοση θα συνεπάγεται ότι ένα τμήμα του χρέους θα μπορεί να μετακινηθεί στο τέλος του δανείου, ενώ σε καμία χρονιά η Ελλάδα δεν θα πληρώνει ποσοστό άνω του 1,5 % του ΑΕΠ.
Οι δανειστές ζητούν ακόμα η συμφωνία να συνοδεύεται από μνημόνια μέχρι το 2022 ή και από ενδιάμεσα «μικρά μνημόνια» σε δεύτερο μεταχρονολογημένο στάδιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την Κομισιόν έπεσε η ιδέα στο τραπέζι για αυτόματη αναδιάταξη του χρέους, ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, αλλά απορρίφθηκε από τη Γερμανία με το επιχείρημα «δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνέχεια με την Ελλάδα»!
Οι πληροφορίες αναφέρουν για το ίδιο ζήτημα ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ώθησε τον «σκληρό» Π.Τόμσεν να δημοσιοποιήσει τη διάσταση απόψεων για την αξιολόγηση.