Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως οι ηγέτες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία με στόχο να αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι πληροφορίες που ανέφεραν πως στις Βρυξέλλες έπνεε… αέρας συμφωνίας επιβεβαιώθηκαν κι έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις φτάσαμε σε μία ομόφωνη απόφαση, που ασφαλώς και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της ΕΕ.

Οι ανατολικές χώρες φαίνεται να έφεραν αντιρρήσεις, αλλά τελικά οι αντιδράσεις τους κάμφθηκαν και το deal είναι γεγονός.

Μένει φυσικά να δούμε το πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία ουσιαστικά θα κριθεί στο δημοψήφισμα που θα γίνει στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πάντως, εκτιμά πως είναι εξαιρετικά συμφέρουσα για τη χώρα του, λέγοντας πως “η Βρετανία αποκτά ειδικό status στην ΕΕ”.

Σημείωσε πως ο ίδιος θα στηρίξει το κίνημα υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα και αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές πτυχές της συμφωνίας.

“Οι αλλαγές στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ είναι νομικά δεσμευτικές με βάση το διεθνές δίκαιο και θα κατατεθούν στον ΟΗΕ. Η Βρετανία δεν θα μπορεί πλέον να εξαναγκαστεί ποτέ – με βάση τη συμφωνία – σε πολιτική ένωση με την υπόλοιπη Ε.Ε.Αποκτούμε νέες εξουσίες κατά εγκληματιών από άλλες χώρες – Μπορούμε να τους απαγορεύουμε να έρχονται και να τους απελαύνουμε. Διασφαλίστηκε η προστασία των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να υποσκάπτει την ενιαία αγορά. Μόνο με ομοφωνία των χωρών-μελών μπορεί να ανατραπεί η συμφωνία που επετεύχθη”.