Περίπου μία ώρα (για την ακρίβεια 50 λεπτά) κράτησε η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιήθηκε εφ’ όλης της ύλης στο κτίριο του συμβουλίου πριν από την έναρξη των εργασιών της 2ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
Και οι τρεις έδειχναν φανερά κουρασμένοι από τις μαραθώνιες διεργασίες στην πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη, ενώ -σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή- κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκαν το προσφυγικό και τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος».
16292271.jpg
«Δεν θα αποδεχθούμε ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνομιλητές του, αναφερόμενος στα κλεισίματα των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια και εξήγησε ότι πλέον «είμαστε οι μόνοι που έχουμε τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας» και πως «έχουμε σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης», κάτι που -όπως επεσήμανε η κυβερνητική πηγή- «αναγνωρίζεται».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από εδώ και πέρα «οι εξελίξεις να συμβαδίζουν με αυτή την πραγματικότητα» και προειδοποίησε ότι «οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές».
Οι Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι «το κλειδί είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές». Η Γαλλία και η Γερμανία δεσμεύθηκαν ότι η Ελλάδα «θα έχει ό,τι βοήθεια ζητήσει» και εκτίμησαν ότι «δεν είναι πλέον αποδεκτή μεγαλύτερη πίεση προς τη χώρα». Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να είπε ότι «δεν θα αποδεχθώ τίποτα χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας», αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
16292196.jpg
Τόνισαν, τέλος, ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα τουλάχιστον μέχρι τις 6/3 οπότε και θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία, σε νεότερη σύνοδο.
Τσίπρας: Δεν θα διστάσω για βέτο!
Η ελληνική πλευρά αποτιμά θετικά τη συνάντηση και διαρρέει ότι «αν πάει έτσι, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα συμπεράσματα».
«Αν αλλάξει κάτι, ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, θα τα μπλοκάρει», είπε η κυβερνητική πηγή.
16291353.jpg
Σε σχέση με τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οι τρεις συμφώνησαν στην ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και τόνισαν πως θα αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες προς αυτό το σκοπό.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου