​Άγνωστες στιγμές του δράματος που έζησε όσο ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας αποκάλυψε ο Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση της επιτροπής Υγείας της ΕΕ για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C (HCV) στις Βρυξέλλες.

Όταν ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κλήθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Stanhope της πρωτεύουσας του Βελγίου για να εξηγήσει «Πώς να τραβήξεις την προσοχή ενός Πρωθυπουργού σε ένα πρόβλημα δημόσιας Υγείας, όπως η Ηπατίτιδα C», εκείνος έσπευσε να απαντήσει παραθέτοντας μια δική του προσωπική εμπειρία από την θητεία του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

13561069.jpg30918331.jpg
55023852.jpg8577214.jpg

Ο κ.Παπανδρέου θυμήθηκε την πρώτη πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, για να μιλήσουν για «το μέλλον της Ευρώπης» - στο ίδιο κτίριο.

«Αντί αυτού, είχαμε περάσει το μεγαλύτερο της ημέρας με μια ανεπίσημη ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Αποτελείτο από τον Πρόεδρο Ρομπάι, τον Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ από το Eurogroup, τον Ζαν Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ, τον Μανουέλ Μπαρόζο της Κομισιόν, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί» δήλωσε ο κ.Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας τον φόβο που επικρατούσε εκείνη την περίοδο για την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.

EUleaders_1952689c.jpg

«Ο φόβος μας ήταν η “επιδημία”. Οι αγορές πανικοβάλλονταν και το Ευρώ ήταν υπό καθεστώς απειλής. Πώς θα μπορούσε να απομονωθεί και να περιοριστεί ο ιός από τον οποίο είχε μολυνθεί η Ελλάδα» συνέχισε ο κ.Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας το “bulling” που δεχόταν τότε από κάποιους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Ορισμένοι συνάδελφοί μου δυσκολεύονταν ακόμη και να βγάλουν φωτογραφίες μαζί μου για να μην προσβληθούν από τον ίδιο ιό από τον οποίο υπέφερε η Ελλάδα. Ναι, ήμασταν στιγματισμένοι, Ναι ήμασταν οι ... λεπροί» εξομολογήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι κάποιοι έβλεπαν την ελληνική κρίση όχι ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά ως ένα ζήτημα που έπρεπε μόνη της η Αθήνα να λύσει.

«Κάποιοι είπαν: Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Αυτό είναι ένα ελληνικό πρόβλημα και στην Ελλάδα, πρέπει να το λύσουμε»,είπε χαρακτηριστικά.

«"Οι αγορές θα καταλάβουν". Aυτό ήταν το σύνθημα της Άνγκελα Μέρκελ» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας λίγο αργότερα πως παρά τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα, οι αγορές δεν χαμπάριαζαν.

«Εμείς προωθήσαμε τεράστια μέτρα λιτότητας, μείζονες μεταρρυθμίσεις, αρκετές για να γίνουμε το νούμερο 1 των χωρών του ΟΟΣΑ στις πολιτικές προσαρμογής. Ωστόσο, οι αγορές ακόμα δεν καταλάβαιναν... Η αντίδραση από πολλούς ήταν να απομονώσουν περαιτέρω την Ελλάδα – ακόμα και να μιλούν για ένα Grexit. Αλλά α��τό το μόνο που έκανε, ήταν να επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα στην ευρωζώνη» τόνισε ο κ.Παπανδρέου, εξιστορώντας ακόμη μια προσωπική εμπειρία του.

«Δύο χρόνια πριν, όταν καθόμουν δίπλα στον πρόεδρο της Γουινέας Αλφα Κοντέ, στον ΟΗΕ, το μήνυμά του για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα ήταν δραματικό: “Παρακαλώ μην κλείσετε τα σύνορά μας, μην απομονώσετε την χώρα μου. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, ούτε θα σταματήσει το φάντασμα της μόλυνσης”. Ζήτησε συλλογική δράση από τη διεθνή κοινότητα» αποκάλυψε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης:

ΓΑΠ: Επιστροφή στην εργένικη ζωή σ�� μεζονέτα δίπλα στη θάλασσα - ΦΩΤΟ από το νέο του σπίτι