​Με... Brexit και προσφυγικό στο "μενού" και με την ελληνική πλευρά να διαρρέει ότι πέτυχε μια διατύπωση για την αποφυγή μονομερών ενεργειών στο προσφυγικό κλείνει η πρώτη μέρα της Συνόδου κορυφής . Στην πράξη όμως η συζήτηση για το προσφυγικό ήταν απολογιστική και η φαιά ουσία εξαντλήθηκε στην αποφυγή του Brexit, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό format.

Η πλάστιγγα κλείνει προς την συμφωνία στο ζήτημα της Βρετανίας, με μικρές τεχνικές και νομικές τροποποιήσεις, μετά από μια ολονυχτία επαφών των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και τους ηγέτες να προσπαθούν αφενός να πάρουν ανταλλάγματα, αφετέρου να καταλάβουν μέχρι που τους επηρεάζουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Μια από αυτές τις συναντήσεις με ανταλλάγματα και διευκρινήσεις αναμένεται να είναι και η συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ - Τσίπρα, που από μόνη της σηματοδοτεί, καθυστέρηση στην κανονική ροή της δεύτερης μέρας της Συνόδου. To δράμα θα παραταθεί, αλλά το κρίσιμο είναι ο Κάμερον να γυρίσει πίσω “νικητής”, να πει ότι “κέρδισε μια καλή συμ��ωνία”, να λάβει τους επαίνους του Βρετανικού Τύπου και να κρατήσει την Βρετανία εντός ΕΕ.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατούσε το βράδυ της Πέμπτης, ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ��ύπρου, Ν.Χριστοδουλίδη: «Την ίδια στιγμή υπάρχει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία», συμπλήρωσε.

«Είναι ξεκάθαρο και κοινή πεποίθηση ότι η Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη Βρετανία», δήλωσε ο κ.Χριστοδουλίδης και ζήτησε «μέσα σε αυτό το πλαίσιο να βρεθεί εκείνη η ισορροπία που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Λονδίνου και την ίδια στιγμή δε θα απειλεί σε καμία περίπτωση τη συνοχή της Ευρωπα��κής Ένωσης και δε θα υπάρχουν οι όποιες εκπτώσεις στις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρομοίως και ο Α.Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου και όχι του γεύματος , σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή έλεγε πως «δεν είναι δυνατόν να υπαναχωρήσουμε από το κοινοτικό κεκτημένο και να δοθεί στην Βρετανία ένα αθέμιτο πλεονέκτημα».
Κανείς θα πρέπει να φανταστεί πως άπαντες έκαναν μια παρόμοια δήλωση και άφησαν τις τελικές διατυπώσεις για την τελική φάση της Συνόδου.
Σε σχέση με το προσφυγικό - και αφού υπενθυμίσουμε ότι αυτή δεν ήταν μια σύνοδος για το προσφυγικό - η γενική αίσθηση ε��ναι πως το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει, πως στο στόχαστρο του “αντιευρωπαϊσμού”, μάλλον είναι η «ομάδα του Βίζεγκραντ» και η Κομισιόν πια «πετάει βελάκια στην Αυστρία για την ημερήσια ποσόστωση για τους πρόσφυγες».
Ο Α.Τσίπρας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες Θ.Αθανασίου, εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά των χωρών αυτών λέγοντας «μα για ποια εμβάθυνση της Ένωσης μιλάτε; Τη στιγμή που οι ίδιοι κάνετε μονομερείς ενέργειες, κλείνοντας τα σύνορα».

Υποστήριξε δε ότι «τη στιγμή που εσείς υψώνετε φράχτες, πως περιμένετε η Βρετανία να μην υψώσει φράχτες για τα επιδόματα των μεταναστών». Τέλος ανέφερε ότι «αν όλοι οι διαφωνούντες λένε συνέχεια τη δική τους άποψη δεν θα καταλήξουμε ποτέ» και τόνισε πως «αν σήμερα δεν τα βρούμε να μην βγάλουμε κοινή ανακοίνωση».

Παρά τις εντάσεις, η μόνη απόφαση ελλείψει Τούρκων είναι να δοθεί χρόνος να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Όπως έλεγε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης: «τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν μείωση στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να δούμε και τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο αυτό και να βρεθούν λύσεις για τα αίτια αυτά».

«Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση στη Συρία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού», κατέληξε ο Ν.Χριστοδουλίδης.

Αυτό φαίνεται να το έχουν καταλάβει στην Ευρώπη, αλλά συνεχίζουν και διαφωνούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβουν για την ειρήνευση στη Συρία - όχι ότι περνά και από το χέρι τους.

Σε γενικές γραμμές πάντως, η Ελλάδα θα υποστηριχθεί για να τα βγάλει πέρα, χρηματικά και υλικά, ουδείς σκοπεύει να την στοχοποιήσει άλλο σοβαρά, χωρίς όμως αυτό α σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκπτώσεις στο μνημόνιο. Σε αντίθεση με ό,τι έχει ακουστεί ή διαρρεύσει, τα δύο θέματα δεν ταυτίζονται - και ειδικά η πλευρά Γιούνκερ διαψεύδει ότι έχει υποσχεθεί κάτι τέτοιο σε Έλληνες, κόντρα στις ελληνικές διαρροές περί του αντιθέτου.