Συγχαρητήρια έδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και τη συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού.
Στην μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες (δηλαδή κλείσιμο των συνόρων).
Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.