Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην Βουλή δικογραφία προκειμένου να διερευνηθεί εάν προκύπτουν ή όχι ευθύνες παράβασης καθήκοντος για τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, ως προς το ζήτημα της άδειας πρόσβασης που έδωσε στο Αρχείο Επιθεώρησης Κτιρίων και Μητρώων Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Η επίμαχη δικογραφία αφορά μηνυτήρια αναφορά και καταγγελίες κατά του προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασ. Τσολακίδη.
Στον κ. Τσολακίδη αποδίδεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, μετά από προφορική εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος, παράνομα επέτρεψε να έχουν πρόσβαση για ένα δεκαήμερο στο πληροφοριακό σύστημα του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων και Μητρώων Ενε��γειακών Επιθεωρητών, οι επιθεωρητές οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει έως 30 Ιουνίου 2015, πιστοποιητικό επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις και είχαν διαγραφεί από το εν λόγω μητρώο, με συνέπεια να μην έχουν δικαίωμα χρήσης του πληροφοριακού συστήματος.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκρινε ότι η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του επίμαχου αρχείου, δόθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ειδικότερα για τη αποφυγή μπλοκαρίσματος του συστήματος έκδοση�� των Ενεργειακών Πιστοποιητικών (ΠΕΑ), τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την πώληση, ενοικίαση, μεταβίβαση κλπ. των ακινήτων.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών κατέληξε ότι δεν στοιχειοθετείται κάποια αξιόποινη πράξη και δεν θα έπρεπε να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Βουλή, αλλά να τεθεί στο αρχείο.
Αντίθετα, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, δεν συμφώνησε με τη θέση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για αρχειοθέτηση και διαβίβασε την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να διαβιβαστεί στην Βουλή.