Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο «αν υπάρξει ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μίας πρωτοφανούς κρίσης. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί την ένταση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σημαντική πρόοδος, ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρώπη. «Εμείς είπαμε ότι δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το πρόβλημα αυτό σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα εθνικό θέμα και η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική. Όσο η χώρα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταδείξουμε, ακόμη και σε αυτούς που μας κουνάν το δάχτυλο, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ότι τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από την Επιτροπή με πολύ δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης πρέπει να ολοκληρωθούν από τα κράτη μέλη» πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες της Τουρκίας. «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις, σε σχέση με την ανάσχεση των ροών αυτών και κυρίως στο πεδίο της εξάλειψης των δικτύων των διακινητών των ανθρωπίνων ψυχών, που δυστυχώς οργιάζουν και με την ανοχή της Τουρκίας» τόνισε.
«Η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση, γιατί είναι ένα από τα σημεία εισόδου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη» δήλωσε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να στήσει έναν μηχανισμό που να ανταποκρίνεται και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισε ακόμα ότι «είναι δύσκολα τα πράγματα», αλλά συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε τη στάση του ελληνικού λαού και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες, και κυρίως στην ελληνική ακτοφυλακή που πραγματικά δίνει τον καλύτερό της εαυτό στο κομμάτι της δ��άσωσης».
.