​Το προσφυγικό κυριάρχησε στις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης: Τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά - Σουλτς: Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί

Αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατί��ς είδε τον κ.Σουλτς και σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση τους έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Οι κ.κ Μητσοτάκης και Σουλτς συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, με τη λογική ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και την οικονομική κρίση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί, κάτι που όπως είπε, προωθεί από την πλευρά του όσο μπορεί, ωστόσο θα πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Οι κ.κ Μητσοτάκης και Σουλτς συμφώνησαν επίσης ότι η Τουρκία έχει ρόλο "κλειδί" στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Ο κ.Σουλτς ρώτησε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με δύο πλειοψηφίες, ανάλογα με τις δυσκολίες, τονίζοντας την επιθυμία του να μην εμπλακεί στην συζήτηση περί εκλογών.

Ο κ.Μητσοτάκης «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία μέσα από τη συνάντηση και έγραψε «Ο Μάρτι�� Σουλτς συμφωνεί ότι τα σύνορα εντός της Ευρώπης πρέπει να μείνουν ανοιχτά».

tm.jpg

Μητσοτάκης: Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία-Γιουνκέρ: Να προστατευθούν τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα

Στην ανάγκη να προστατευθούν τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στη συνάντηση τους, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Οι δύο άντρες διεμήνυσαν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ευρώπης.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση με τον κ.Γιουνκέρ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Γιούνκερ, έναν σταθερό και παραδοσιακό φίλο της Ελλάδας, τις πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Επανέλαβα στον πρόεδρο Γιούνκερ την πάγια άποψη μας ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας δεν θα αποτελούσε καμία λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Διατύπωσα στον πρόεδρο Γιούνκερ τη στάση της ΝΔ και την εθνική πολιτική που έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό. Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις,υπάρχει και σημαντική πρόοδος, στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε. Το προσφυγικό δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hotspots. Η Ευρώπη θα πρέπει και αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες και βέβαια η συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, όπου η Τουρκία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές. Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία, και μόνο μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας, μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη διάσταση».

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «πραγματικό φίλο της Ελλάδας».
tm3.jpg

Δείτε επίσης:

ΦΩΤΟ: Με χαμόγελα υποδέχθηκε ο Ντάισελμπλουμ τον Κυριάκο στις Βρυξέλλες