Το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης κυριαρχεί και την Τετάρτη στον γερμανικό τύπο. Η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τον τίτλο «Όχι χωρίς τους Έλληνες» αναφέρεται στο νέο σχέδιο που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

«Η ΕΕ θέλει μια πιο δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων, στην οποία η Αθήνα θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει «Ίσως αυτή να είναι η λύση στην προσφυγική κρίση: η Τουρκία να δέχεται μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Το μήνυμα για εκείνους που αναζητούν βοήθεια θα ήταν: “μην προσπαθείτε καν, δεν προχωράτε από εδώ! Σας στέλνουμε πίσω στη Τουρκία”».

Η SZ περιγράφοντας το σχέδιο που ενδέχεται να ακολουθήσει η ΕΕ στο προσφυγικό, αναφέρει πως «η Τουρκία ενδέχεται σύντομα, κατόπιν συμφωνίας, να στείλει Σύρους πρόσφυγες με αεροπλάνο στα ευρωπαϊκά κράτη που συγκαταλέγονται στη λεγόμενη 'συμμαχία των πρόθυμων' της Μέρκελ».

«Ένα είναι σίγουρο: αυτό θα πετύχει μόνο εάν συμμετέχει και η Ελλάδα», τονίζει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.