​Πλάτη στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σφυροκοπείται στο εσωτερικό της χώρας της για τη στάση που κρατά στο προσφυγικό, έβαλε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιούνκερ, η ιστορία θα δικαιώσει την Α. Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό, ενώ επαναλαμβάνει πως δεν πρέπει κανείς να ρισκάρει τη Σένγκεν, καθώς όπως λέει «είναι σαν να ρισκάρουμε την ελευθερία μας».

«Είναι μέρος της δουλειάς του επικεφαλής μιας κυβέρνησης να παίρνει θέση και να τη διατηρεί όταν βρίσκεται υπό πίεση. Οι καγκελάριοι πάντα γίνονταν σεβαστοί όταν διατηρούσαν την κατεύθυνσή τους υπό δύσκολες συνθήκες. Συγκεκριμένα, σκέφτομαι την διορατική πολιτική επανένωσης του Χέλμουτ Κολ. Η ιστορία απέδειξε πως είχε δίκιο, και θα δείξει πως και η Μέρκελ έχει δίκιο», τονίζει και συμπληρώνει πως «η Α. Μέρκελ θα διαρκέσει περισσότερο από τους επικριτές της».

Όσο για τους Ευρωπαίους ηγέτες που προτάσσουν το κλείσιμο των συνόρων και την απομόνωση, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει στην Bild:

«Δεν θα ήταν ούτε νόμιμο ούτε πολιτικά αποδεκτό να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες προκειμένου να κλείσουμε τα σύνορα σε ένα από τα κράτη μέλη μας. Στηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και στις δυο πλευρές – στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ. Θα πετύχουμε μόνο αν συνεργαστούμε πιο στενά και συνεργατικά και αν δεν καταστρέψουμε την εμπιστοσύνη. Δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε τη Σένγκεν και ως εκ τούτου και την εγχώρια ελευθερία μας».