Το τελευταίο της χαρτί παίζει αύριο στην προσπάθειά της να ενώσει την ΕΕ σε μια πολιτική για το προσφυγικό η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.
Η Μέρκελ που είχε μιλήσει έξι φορές με την τουρκική ηγεσία από την αρχή της κρίσης, πιστεύει ότι μπορεί να συσπειρώσει τουλάχιστον 13 χώρες στη γραμμή της, σε ένα σχέδιο που έγινε γνωστό λίγο πριν την σύνοδο κορυφής.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Τ. Τέλλογλου, η καγκελάριος θα προσπαθήσει να μειωθούν οι ροές προς τη χώρα της μέχρι την τελευταία στιγμή πριν τις τοπικές εκλογές στη Γερμανία στις 13 Μαρτίου. Εκεί θα κριθεί η τύχη της πολιτικής της. Μάλιστα διπλωματική πηγή εξήγησε στο Star ότι αν δεν προκύψει κάτι αυτό το διήμερο, ίσως να υπάρξει και έκτακτη σύνοδος κορυφής.
Οι προτάσεις της Μέρκελ
Τι προτείνει η Μέρκελ;
-300.000-400.000 πρόσφυγες να μοιραστούν απευθείας από την Τουρκία στις χώρες ΕΕ χωρίς να μεσολαβήσει η Ελλάδα
-Για τους πρόσφυγες από άλλες χώρες (Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.) να ισχύει ότι και σήμερα, χωρίς να είναι σαφές τι θα γίνει εάν η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, επιμένει να μην δέχεται την επανεγκατάσταση τους
-Οι Σύροι που δεν θα εγκατασταθούν στην Ευρώπη, να μείνουν στις γειτονικές χώρες, με τη Συρία, που θα πάρουν αυξημένη χρηματοδότηση.
-Χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστρία έχουν πει στην Μέρκελ ότι θα δεχθούν ορισμένο αριθμό προσφύγων και μόνο ��ια μια φορά.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η Γαλλία απέρριψε τελικά την πρόταση Μέρκελ, ενώ η καγκελάριος δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο: «Δεν θα προτείνω αριθμούς στη σύνοδο κορυφής γιατί θα γίνω ρεζίλι».