Μια λύση του κυπριακού προβλήματος θα συμβάλλει σημαντικά στην προοπτική σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή σημείωσε σήμερα η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κάτι Πίρι, κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της έκθεσής της για τη πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών σημείωσε την προοπτική της επανένωσης της νήσου κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, παρουσι��ζοντας την έκθεση για την Τουρκία, την οποία είχε μόλις συζητήσει η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Κάτι Πίρι ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά σε ό,τι γίνεται στην Τουρκία, απλά και μόνο γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη".
Η εισηγήτρια άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία για υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, με φυλακίσεις δημοσιογράφων και κλείσιμο μέσων ενημέρωσης.
Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κουρδικό και τόνισε ότι 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά λόγω των εχθροπραξιών.
��
Η Κάτι Πίρι έκανε λόγο για πιθανό νέο προσφυγικό κύμα, αυτή τη φορά από την ίδια την Τουρκία: "Δε λέω ότι θα έρθουν και θα ζητήσουν όλοι άσυλο εδώ, αλλά δεν είναι δυνατόν να χαράσσουμε μεταναστευτική πολιτική χωρίς την πλήρη εικόνα".
Στην ίδια κατεύθυνση ανέφερε ότι "δεν είναι δυνατόν να μιλάμε μόνο για τις αφίξεις στην Ελλάδα, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη" και επισήμανε ότι "δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα". Όπως συμπλήρωσε, "αυτό συμβαίνει παρά τη μεγάλη φιλοξενία του Τουρκικού λαού προς τους πρόσφυγες".
Τέλος αναφερόμενη στην Κύπρο "για την οποία γίνεται το 40% των τροπολογιών κάθε χρόνο", επεσήμανε ότι "αυτή είναι η χρονιά που πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο τι συμβαίνει στο νησί", καθώς όπως είπε "η προοπτική της επίλυσης της 40ετούς διαίρεσης είναι μπροστά μας". Επαίνεσε τις "άοκνες προσπάθειες των δύο ηγετών", ζήτησε από την Τουρκία να υποστηρίξει τη λύση και επισήμανε ότι η έκθεση θα τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία τον Απρίλιο, στην πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.