​Για μια ακόμα φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ ψέγει την Ελλάδα για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, ωστόσο τάσσεται κατά της λογικής των κλειστών συνόρων και της δημιουργίας ενός φράχτη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, η κα Μέρκελ σημειώνει πως η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της έως τώρα, όσον αφορά στο προσφυγικό και χαρακτηρίζει «αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά», το ενδεχόμενο ενός φράχτη στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ.

«Το να εγείρουμε απλώς στην ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έναν προστατευτικό φράχτη χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», τονίζει η Α. Μέρκελ, προσθέτοντας πως τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εκφράζει επίσης της πρόθεση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να βελτιώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό», αναφέρει στη συνέντευξή της.

Παρ’ όλ’ αυτά, στέλνει μήνυμα τόσο την Αθήνα, όσο και τη Ρώμη να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των hot spots.

«Τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί π��εση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και πίεση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των διακινητών προσφύγων», σημειώνει.

Η κα Μέρκελ τάσσεται ακόμα ενάντια στο ενδεχόμενο μιας μικρότερης ζώνης Σένγκεν, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «οπισθοδρόμηση για την ΕΕ» και επαναλαμβάνει πως η ίδια επιθυμεί τη διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει επωφεληθεί περισσότερο από αυτήν όσο η Γερμανία.

Τέλος, αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης τονίζει πως θα γίνει ένας απολογισμός για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού και θα δρομολογηθούν και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.