Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ θα υποδεχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Α. Τσίπρας με τον οποίο θα έχει μια πρώτη επαφή για το προσφυγικό, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, αλλά και στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και ότι τώρα πρέπει να πράξουν ανάλογα και εκείνοι.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, αναμένεται να επισκεφθεί και να εγκαινιάσει τέσσερα hot spots στα νησιά, τα οποία και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά έως το τέλος της εβδομάδας.
Μάλιστα κύκλοι του Μαξίμου δεν κρύβουν πως αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για το προσφυγικό, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μια πολύ σκληρή μάχη, ώστε να αποτραπούν δυσχερείς εξελίξεις για τη χώρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων και η αναστολή συμμετοχής στη ζώνη του Σένγκεν.
Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει συνάντηση για το προσφυγικό με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και κατόπιν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.
Την Πέμπτη, λίγο πριν τη Σύνοδο θα γίνει και μια μίνι συνάντηση κορυφής που οργανώνουν από κοινού η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας και ακόμα 11 χωρών – μελών της ΕΕ.
Στο περιθώριο τέλος της Συνόδου θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία και πάλι για την προσφυγική κρίση.