​Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στην εκπομπή του Star Channel, «στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

"Θρήνησε όλη η Ελλάδα για τους αξιωματικούς του ΠΝ που έφυγαν εν ώρα καθήκοντος"

Αναφερόμενος στους τρεις αξιωματικούς που ήταν πλήρωμα του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού και έχασαν τη ζωή τους κατά την τραγωδία με το Agusta Bell στην Κίναρο, ο κ.Καμμένος υποστήριξε ότι «έφυγαν εν ώρα καθήκοντος».

«Θρήνησε όλη η Ελλάδα. Θρήνησαν και οι ένοπλες δυνάμεις» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε «οι έλληνες στρατιώτες εκπαιδεύονται, όπως μάχονται. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν ένα λειτούργημα».

«Το ελικόπτερο είναι παλιάς τεχνολογίας, δεν θα μπορούσε να γίνει παρεμβολή» είπε σε άλλο σημείο, μιλώντας για την τραγωδία στην Κίναρο, επισημαίνοντας πάντως πως μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα δεν μπορεί να πει κάτι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε ωστόσο σαφές μήνυμα πως «αν τολμήσει κάποιος να κάνει πολεμική πράξη ή να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας μου, θα έχει απάντηση αμέσως».

"Με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τελειώνει το μεταναστευτικό - Έλληνας αξιωματικός θα μπορεί να ασκεί βέτο"

Μιλώντας για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ.Καμμένος επανέλαβε ότι «με αυτή την ��υμφωνία τελειώνει το μεταναστευτικό» και κάλεσε τους Έλληνες να μην ανησυχούν.

«Είναι μία συμφωνία, η οποία αφορά τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που ενεργούν στη Μεσόγειο και οι οποίες βρίσκονται με rotation κάτω από τη στρατιωτική διοίκηση όλων των χωρών – μελών. Στη διοίκηση αυτή υπάρχει μόνιμα Έλληνας αξιωματικός, ο οποίος, ανά πάσα στιγμή όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ, μπορεί να θέσει βέτο για οποιαδήποτε επιχείρηση ή μέρος της επιχείρησης» εξήγησε ο κ.Καμμένος.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι νατοϊκές δυνάμεις, θα διασφαλίζουν ότι οι μετανάστες που θα διασώζονται ,θα επιστρέφουν άμεσα πίσω στην Τουρκία.

«Η νατοϊκή δύναμη δεν μπορεί να έχει ναύαρχο ούτε Τούρκο, ούτε Έλληνα. Δεχόμαστε να εναλλάσσονται τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη διοίκηση, πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας για αυτονόητους λόγους» πρόσθεσε.

"Αν η Τουρκία δεν υπακούει στο ΝΑΤΟ, τότε θα έχει ευθύνη απέναντι σε αυτό και στην ΕΕ"

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη, σύμφωνα με τον υπουργό, θα βλέπει πως συμπεριφέρεται η Τουρκία στην Ελλάδα. «Θα λένε στους Τούρκους, "κοίτα, ξεκινά απόπλους".Αν η Άγκυρα δεν τον σταματήσει, τότε θα έχει ευθύνη και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», εξήγησε ο κ.Καμμένος.

"Θέλουμε την Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα"

«Θέλουμε η Frontex να επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα» είπε σε άλλο σημείο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

"Η συμφωνία θα σταματήσει, όταν στα��ατήσουν οι ροές από την Τουρκία στην Ευρώπη"

Στο ερώτημα "πότε θα σταματήσει η συμφωνία (σχετικά με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο);", ο κ.Καμμένος τόνισε ότι «Η συμφωνία θα τελειώσει, όταν θα σταματήσει να υπάρχει πιθανότητα ροής μεταναστευτικού πληθυσμού και προσφύγων από την μεριά της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Όταν θα μπορέσουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για να γυρίσουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Το προσφυγικό θα λυθεί, όταν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε στα σπίτια τους και θα ζήσουν με ασφάλεια».

"Δεν θα γίνουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων"

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο για την πολύ καλή δουλειά, που όπως είπε, κάνει.

«Με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, τα ελληνικά πλοία θα επιχειρούν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και τα τουρκικά πλοία εντός των τουρκικών υδάτων. Να κάνουμε σαφές, ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα γίνονται ανατολικά των ελληνικών νησιών μέχρι την Μικρά Ασία» υπογράμμισε ο υπουργός.

"Η Κίναρος είναι ένα από τα 16 νησιά για τα οποία δημιουργεί θέματα η Τουρκία"

Κληθείς να σχολιάσει τη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας για την Κίναρο, με την οποία η Άγκυρα αμφισβήτησε τις έρευνες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου με τους τρεις αξιωματικούς, ο υπουργός δήλωσε πως το συγκεκριμένο νησί αποτελεί ένα από τα 16 νησιά για τα οποία προσπαθεί η Τουρκία να δημιουργήσει θέματα.

"Η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί"

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί» τόνισε ο κ.Καμμένος και πρόσθεσε «και σήμερα είχαμε τουρκικές εναέριες παραβιάσεις».

"Η Τουρκία ζήτησε ο Τσίπρας να κάνει ανεφοδιασμό στο Μποντρούμ"

Αναφερόμενος στο διπλωματικό θρίλερ με την πτήση του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, αν και ο κ.Καμμένος δεν παραδέχτηκε, ότι η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει ανεφοδιασμός στην Ρόδο, από τις δηλώσεις του φάνηκε ότι... αυτό επιχείρησε η Άγκυρα.

«Όταν αρχικά καταθέσαμε σχέδιο πτήσης, οι Τούρκοι είπαν "σας επιτρέπουμε υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με την προϋπόθεση, ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαστεί στο Μποντρούμ" (δηλαδή στην Αλικαρνασσό), διότι θεωρούν τη Ρόδο αποστρατικοποιημένη ζώνη» δήλωσε ο κ.Καμμένος, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν το δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, γι' αυτό και τελικά ο πρωθυπουργός πήγε στο Ιράν, κάνοντας στάση για ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο.

«Και εμείς έχουμε αρνηθεί στους Τούρκους επανειλημμένως να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο με πολεμικά αεροσκάφη, επειδή δεν έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης» πρόσθεσε.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί, αλλά και η Ελλάδα θα συνεχίσει να μην κάνει πίσω ούτε ένα εκατοστό» επανέλαβε.

"Όποιο σκάφος μπαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο, θα αναχαιτίζεται"

«Όποιο σκάφος μπαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο, θα αναχαιτίζεται» ξεκαθάρισε ο κ.Καμμένος.

"Τα Ίμια είναι ελληνικά"

Μιλώντας για την παρενόχληση των Τούρκων στα Ίμια, ο κ.Καμμένος είπε πως «Η μέση γραμμή των συνόρων βάζει τα Ίμια σε καθαρά ελληνικά χωρικά ύδατα. Δεν έχει λοιπόν ο Τούρκος δικαίωμα να επιχειρήσει στα Ίμια».

«Τα Ίμια είναι ελληνικό νησί. Θα ξαναρίξω στεφάνι στο νησί. Δεν υπάρχει θέμα ελληνικότητας των Ιμίων» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ο υπουργός τόνισε πάντως πως «το ΝΑΤΟ κρατά ουδέτερη θέση στο θέμα των Ιμίων».

"Μπορούμε να βάλουμε ελληνική σημαία στα Ίμια"

«Βεβαίως και μπορείτε να βάλετε ελληνική σημαία στα Ίμια» απάντησε ο κ.Καμμένος, όταν ο κ.Χατζηνικολάου του έκανε σχετι��ό ερώτημα.

Χαρακτήρισε «θλιβερή» για τα εθνικά μας θέματα την εποχή Σημίτη.

Σε ερώτημα αν «θα ξανανοίξει η έρευνα για την πτώση του ελικοπτέρου των Ιμίων», ο κ.Καμμένος αποκάλυψε πως θα δημοσιοποιήσει το πόρισμα της υπόθεσης στις οικογένειες των θυμάτων, για να μην έχουν αμφιβολίες.

Δείτε ένα απόσπασμα από το STAR