Επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, ικανοποίηση για την επανεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κριτική στην Κομισιόν για την αναβολή δημοσίευσης της δικής της έκθεσης, επαίνους για την στάση της χώρας στο προσφυγικό, αλλά και έκκληση γ��α απόσυρση των στρατευμάτων και εφαρμογή του πρόσθετου πρωτόκολλου της συμφωνίας σύνδεσης, περιέχει η έκθεση προόδου των ενταξιακών μεταρρυθμίσεων, της εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ολλανδής Ευρωβουλευτού Κάτι Πίρι, η οποία θα συζητηθεί αύριο στην επιτροπή εξωτερικών του ΕΚ και εξασφάλισε σήμερα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έκθεση, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θ. Αθανασίου, περιέχει τέσσερις παραγράφους για το Κυπριακό, συγκεκριμένα στο κεφάλαιο "V ", υπό τον τίτλο "Πρόοδος των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου".

Η έκθεση κάνει λόγο για πρόοδο στις συνομιλί��ς επανένωσης, για εποικοδομητική προσέγγιση των δύο ηγετών, εκφράζει ικανοποίηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διασύνδεση των δικτύων και την διάνοιξη δύο νέων σημείων διέλευσης, επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία Αναστασιάδη να καταστεί η Τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ και ζητά από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από το νησί, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο.

Η έκθεση ζητά ακόμα από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά την επίλυση, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και να διευκολύνει την πρόσβαση στην επιτροπή αγνοουμένων - κάτι που καθώς συμβαίνει το επικροτεί.