Επιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ότι το hot spot στην Κω θα φτιαχτεί, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και μερίδας των κατοίκων, ως προς την χωροθέτηση. «Το hot spot στην Κω θα φτιαχτεί, όπως ήδη έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν στη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Αυτό είναι προς όφελος και των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προς όφελος της ίδιας της χώρας και του νησιού», δήλωσε ο κ. Βίτσας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι «έχει μεγάλη σημασία να γίνεται με τακτοποιημένο τρόπο ο έλεγχος, η καταγραφή και η ταυτοποίηση, και μέσα σε 48 ώρες οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες να περνούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να έρχονται στα relocation camps, δηλαδή σε εκείνα τα σημεία απ' όπου θα γίνεται η μεταφορά σε άλλες χώρες του εξωτερικού που είναι ο προορισμός τους».

Όσον αφορά το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, ανέφερε ότι είναι πλήρως έτοιμο και παραδίδεται έως αύριο. «Όσοι το έχουν δει έχουν εντυπωσιαστεί και δεν μιλώ μόνο για Έλληνες. Προχτές το επισκέφτηκε ο Αυστριακός πρεσβευτή��, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος» τόνισε.

Ο κ. Βίτσας δήλωσε επίσης ότι έχουν γίνει ήδη ορισμένες εργασίες για το κέντρο στα Διαβατά, στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, όπου και εκεί ως γνωστόν υπάρχουν διαμαρτυρίες από τοπικούς φορείς και κατοίκους, για τους οποίους σχολίασε: «Νομίζω ότι έχουν καταλάβει λάθος ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής... Μιλώ για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που έχει μια φοβία σε σχέση με αυτά τα πράγματα. Θα τ��υς στείλουμε να δουν και φωτογραφίες από το Σχιστό».

Όπως διευκρίνισε, προορίζεται για «ανθρώπους με τις οικογένειές τους που ζούσαν μια χαρά στην Συρία και διώχτηκαν λόγω πολέμου και περνούν με χίλια ζόρια -δεν θέλουν να είναι πρό��φυγες- για να ξεφύγουν από τον πόλεμο».

Για το ίδιο ζήτημα ανέφερε ότι οι προτάσεις κατασκευής σε άλλα σημεία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.