​Την απόλυτη έκπληξη έκανε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα, λίγο πριν από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας, οι οποίοι και θα συζητήσουν το μπλοκάρισμα των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του SPD κάνει έκκληση στην ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι “ψευτολύση” που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο», σημειώνει και κάνει εκτενή αναφορά στην κρίση χρέους, υποστηρίζοντας πως από τα 200 δισ. ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 – 2015, τα 145 δισ. δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών, με αποτέλεσμα να μην πέσουν στην πραγματική οικονομία και να συμβάλουν στην επανεκκίνησή της.

«Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν τη βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους��, τονίζει, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υπογραμμίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος, και ζητά ελαφρύνσεις για την Ελλάδα.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ηχούν ως κυνισμός», υποστηρίζει.