​Για μεγάλη οικονομική ζημία από τα μπλόκα των αγροτών έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, κάνοντας κι έναν παραλληλισμό με τα αντίστοιχα γεγονότα του 1997.

Όπως είπε, το κόστος των 58 ημερών μπλόκων τότε είχε προσδιοριστεί στα 13 δισ. δραχμές, με μείωση των αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν δύο με τρία χρόνια για να μπορέσουν οι εξαγωγές να «σηκώσουν κεφάλι».

«Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και δεν μπορούν να αγνοηθούν», είπε ο κ. Μάρδας, επισημαίνοντας πως η λήξη των κινητοποιήσεων δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόστος καθώς, όπως είπε, όταν ένας πελάτης στο εξωτερικό δε�� τροφοδοτείται όπως πρέπει παύει να αγοράζει από τη χώρα και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές.

Όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υφυπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως η πλειοψηφία των αγροτών θέλει διάλογο, όμως εκφοβίζονται από κάποιους άλλους που δεν θέλουν.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι προτάσεις των αγροτών θα κατατεθούν σήμερα στον πρωθυπουργό, μετά από τόσες μέρες μπλόκων, και τόνισε πως δεν μπορεί κάποιος να κάνει υποχωρήσεις, αν δεν γνωρίζει τις θέσεις της απέναντι πλευράς.

Όσο για το αν θα περάσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από τη Βουλή, ο κ. Μάρδας εκτίμησε ότι θα το ψηφίσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας και ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τα μέτρα, εφόσον ξεκινήσει ο διάλογος και γίνουν κάποιες βελτιώσεις.