​Με κλείσιμο των συνόρων απειλεί για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σ. Κουρτς, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», υποστηρίζοντας ότι αυτό θα στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και θα μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

«Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια», είπε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και πρόσθεσε:

«Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν το δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα. Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα πως δεν πιστεύει ότι γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και δε θα γίνει ούτε μετά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως τα Σκόπια είναι αποφασισμένα να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Οι δηλώσεις αυτές, έρχονται με��ά από εκείνες της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, Γ. Μικλ Λάιτνερ, η οποία κατά καιρούς έχει ζητήσει την αποβολή της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένκεν.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ για το προσφυγικό στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR