Η αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση έχει ξεκινήσει αλλά το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ελληνική πλευρά θέλει να κλείσει το θέμα μέσα σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου ατέρμονων συζητήσεων. Ωστόσο μέσα σ’ όλα βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα «βρώμικο παιχνίδι» από το ΔΝΤ -μέσω Τόμσεν- που προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο ένα… τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο απέχει από τη συμφωνία του Ιουλίου.

Η διαπραγμάτευση πάει «πακέτο», δηλαδή αξιολό��ηση και ρύθμιση χρέους συνδέονται με τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό και είναι προφανές πως οι πιστωτές νιώθουν να ελέγχουν την κατάσταση και δεν βιάζονται, σε αντίθεση με την Αθήνα.

Ο Τόμσεν με το πρόσφατο άρθρο του περί μέτρων ως και 9,5 δισ. ως το 2018 επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ: για να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, όπως επιθυμεί το Βερολίνο, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω.

Αυτό θα γίνει με την ύπαρξη επαρκών πλεονασμάτων, τα οποία θα προέλθουν είτε από τις μειώσεις στις συντάξεις μέσω της μείωσης των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος είτε από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους είτε και από τα δύο μαζί. Με άλλα λόγια, ο Πολ Τόμσεν λέει πως το ΔΝΤ δεν χάνει και πως τον λογαριασμό θα πρέπει να τον πληρώσουν ή οι Έλληνες φορολογούμενοι ή οι Ευρωπαίοι ή και οι δύο μαζί.

«Το ΔΝΤ επιχειρεί να ξαναγράψει το πρόγραμμα στο κομμάτι του ασφαλιστικού ή στο κομμάτι της ελάφρυνσης του χρέους» επισημαίνουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Τόμσεν επιχειρεί να ξαναγράψει τη συμφωνία του Ιουλίου και μιλά για νέο πρόγραμμα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις προτάσεις του.

Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, δείχνουν να προτιμούν να μην πάρουν επισήμως θέση, αν και διαφωνούν με κάποιες από τις θέσεις του Τ��μείου, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν στοχεύουν σε κάποια κίνηση απαγκίστρωσης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Και ενώ το ΔΝΤ μοιάζει να θέλει ένα άλλο πολυετές πρόγραμμα για να παραμείνει, πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση λέει με νόημα πως το Ταμείο «με τη στάση του θέλει να οδηγήσει την κυβέρνηση της Αθήνας σε ουσιαστικό πολιτικό αδιέξοδο».