«Το κρίσιμο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα πήρε δραματική μορφή εξαιτίας προβληματικών κυβερνητικών ενεργειών και απαράδεκτων παραλείψεων», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος, σχετικά με την ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο για το ζήτημα που προέκυψε με το ΝΑΤΟ.

«Στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ με το σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών προς την Πατρίδα μας, κινείται στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι αυτονόητο ότι κάθε τέτοια διεθνής δράση πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία και τα - σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο - δικαιώματα και αρμοδιότητες της χώρας».

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ακόμα ότι «θεωρούμε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας ενισχύει μεν, αλλά δεν υποκαθιστά, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και ειδικότερα της FRONTEX - στη φύλαξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρώπης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από αντινατοϊκός έγινε φιλονατοϊκός»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το αίτημα της Κυβέρνησης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, εκδόθηκε επίσης η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που παλαιότερα μεταλλάχθηκε από αντιμνημονιάκο σε μνημονιακό κόμμα, τώρα μεταλλάσσεται από αντινατοϊκό σε φιλονατοϊκό.

Η αρχική ιδεοληπτική αμηχανία του, συνέβαλε στη διόγκωση του προβλήματος και τον οδήγησε στη νέα μετάλλαξή του».

​​