​Τα… κόκκινα ταμπλό των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και η απότομη πτώση των τραπεζικών μετοχών προκαλούν ανησυχία στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στο CNBC πως δεν υπάρχει άμεση απειλή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Υπάρχει ανησυχία (για την αστάθεια της αγοράς), όμως αντιλαμβανόμαστε επίσης πως βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν από 10 χρόνια. Τόσο οι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων όσο και η πραγματική οικονο��ία ανακάμπτουν σε όλη την ευρωζώνη», είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε «Και οι τράπεζές μας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' όσο βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια, πολλά κεφάλαια έχουν εισρεύσει, οι ισολογισμοί έχουν εξορθολογιστεί και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με τους νέους κανόνες της τραπεζικής ένωσης».

Οι δυσκολίες του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup, που συνεδρίασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Όμως ο Ντάισελμπλουμ είπε πως οι ανησυχίες των επενδυτών αντανακλούν ευρύτερους φόβους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Νομίζω πως πολλές από τις ανησυχίες προέρχονται εκτός του τραπεζικού κλάδου, εκτός της ΕΕ, έχουν να κάνουν με την παγκόσμια οικονομία και τις αναδυόμενες αγορές, έχουν να κάνουν με την τιμή του πετρελαίου και την επίπτωσή της στην πραγματική οικονομία. Ως εκ τούτου, ας μην παρεκκλίνουμε από τη δουλειά που κάνουμε η οποία αφορά την ενίσχυση της οικονομίας μας στην ευρωζώνη -εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο- και την ενίσχυση των τραπεζών, που συνεχίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συμφώνησε πως υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες αναφορικά με το ύψος των κόκκινων δανείων του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, όμως όπως είπε, οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες έχουν καταστήσει το σύστημα πιο ασφαλές.

«Νομίζω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε, για παράδειγμα, πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα ζήτημα για κάποιες τράπεζες στη χώρα μας, όμως γενικότερα στις τράπεζές μας έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλά νέα κεφάλαια έχουν εισρεύσει και τα κεφάλαια είναι υψηλότερης ποιότητας απ' όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια. Έτσι, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση», τόνισε