​Οι Βρυξέλλες και οι εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ θα περιμένουν την κυβέρνηση να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε, χωρίς «χάρες», εκπτώσεις ή παρεκκλίσεις, θα επαινεί ως τότε ό,τι μπορεί να επαινέσει, αλλά ως τη μέρα της εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων υιοθετεί τη λογική του Ζεν.

Την ίδια ώρα άμεση σύνδεση ανάμεσα στα όσα ανήρτησε στο blog του ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν και στα όσα διενήχθησαν στο εσωτερικό της συνεδρίασης του Eurogroup χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, σημειώνουν πηγές του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου, το ΔΝΤ και τα κράτη μέλη έχουν την ίδια γραμμή για το θέμα, ενώ η Κομισιόν βρίσκεται στο πολιτικό της επίπεδο πιο κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης (τηρουμένων των αναλογιών).

Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, ο ESM και τα κράτη μέλη ζητούν επίτευξη των στόχων με μείωση των δαπανών, ενώ η Κομισιόν κλείνει το μάτι στην εισπρακτική λογική της κυβέρνησης, αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ο οποίος βρισκόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup και συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον υπουργό οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανήρτησε στο blog του ΔΝΤ, ένα μακροσκελέστατο άρθρο με το οποίο ουσιαστικά ζητά από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα έως και 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνδέει άμεσα την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής με την μείωση του κόστους των συντάξεων για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Τόμσεν ουσιαστικά περιγράφει την «πολλή δουλειά» που πρέπει να γίνει για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Πηγή του Συμβουλίου δήλωσε στον Θ. Αθανασίου, πως η αποτίμηση του κ. Τόμσεν ταυτίζεται με τη θέση του ΔΝΤ στη διαπραγματευτική ομάδα, είναι γνωστή στην Ελληνική κυβέρνηση και βρίσκει κατανόηση στους εταίρους στην ευρωζώνη.

To κυριότερο όμως στοιχείο είναι το μείγμα πολιτικ��ς που προτείνει το ΔΝΤ: η μείωση των δαπανών έναντι της δυνητικής αύξησης των εσόδων.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη, ο ανταποκριτής του Star, Δ. Σουλτογιάννης, ο κ. Τόμσεν πετάει το γάντι σε Αθήνα και Βρυξέλλες, διαμηνύοντάς τους: «μην είστε υπεραισιόδοξοι γιατί θα χρειαστεί να παρετε δύσκολες αποφάσεις στο μέλλον».

Στο άρθρο του, ο υπεύθυνος ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές στις συντάξεις, καθώς όπως σημειώνει τα νούμερα δεν βγαίνουν, όμως παράλληλα επισημαίνει πως όσες μεταρυθμίσεις και αν γίνουν το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του.

Εγκαλεί επίσης την Ελλάδα γιατί δεν έχει πετύχει ακόμα να πατάξει τη φοροδιαφυγή και ξεκαθαρίζει πως όσο κι αν αυξηθεί η παραγωγικότητα της Ελλάδας, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, χωρίς να προηγηθεί ελάφρυνσή του.

Στέλνει τέλος ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα για το ασφαλιστικό, τονίζοντας πως η αύξηση των εισφορών δεν μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο όπως και η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι αρκετή από μόνη της για να επιτευχθεί βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα.

Το ΔΝΤ, αλλά και η ΕΚΤ και ο ESM διαμηνύουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στα όρια της, έτσι και αλλιώς το φορολογικό σύστημα δεν μαζεύει τα λεφτά του και ο μόνος τρόπος να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, είναι να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες σε μεγάλ�� βαθμό. Βεβαίως το ασφαλιστικό κοστίζει στη χώρα το 10% του ΑΕΠ της, παραπάνω από ότι στους άλλους Ευρωπαίους.

Ο Πολ Τόμσεν μιλάει για τις πολύ υψηλές συντάξεις και τα εφάπαξ, τα προνόμια ορισμένων ομάδων και τα κακώς κείμενα των κεκτημένων διαφόρων ομάδων πίεσης.

Ως εκ τούτου «η πολλή δουλειά ακόμη» στην οποία αναφέρθηκαν Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλιγκ είναι όλα αυτά που ανάρτησε στο blog του ΔΝΤ ο Τόμσεν και ο μόνος λόγος που σήμερα δεν υπάρχουν σε κάποιο blog της ΕΕ, είναι η επικοινωνιακή τακτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ζεν» στάση της Κομισιόν εδράζεται και στο ότι πρέπει να δείξει καλό πρόσωπο και στις άλλες δυνητικά «δύσκολες» περιπτώσεις στην ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, κουνώντας το επιχείρημα: «μα δείτε πόσο καλά τα πάμε με ριζοσπαστικές κυβερνήσεις».

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, πως οι επικεφαλής της ελεγκτικής αποστολής βρέθηκαν εσχάτως στην Αθήνα και συζήτησαν κομβικής σημασίας δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχει καλή συνεργασία και πολύ έδαφος έχει καλυφθεί, πρόοδος έχει επιτευχθεί, όμως χρειάζεται κι άλλη δουλειά σε μια σειρά από τομείς». «Καλώ», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup «τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν με τις αποφάσεις που απαιτούνται στο συνταξιοδοτικό, τα δημοσιονομικά μέτρα και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Από τη�� πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβίσι ενημέρωσε πως οι χειμερινές προβλέψεις δείχνουν πως η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει διατηρηθεί και η οικονομία έχει επιδείξει εντυπωσιακές αντοχές. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη κατά το δεύτερο μισό του έτους. Επεσήμανε ότι υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, αλλά απαιτείται εντατική δουλειά στο τεχνικό επίπεδο, ώστε οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε «είναι εξαιρετικά δύσκολες», είπε ο επίτροπος, αλλά «δεν θα γίνουν ευκολότερες αν καθυστερήσουν». Ο επίτροπος δήλωσε ότι η δήλωση της κυβέρνησης πως επιθυμεί γρήγορη ολοκλήρωση είναι ενθαρρυντικό σημάδι. Ενημέρωσε δε για τη θετική σε γενικές γραμμές διάθεση στις σημερινές συζητήσεις, προειδοποίησε όμως, ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ επι��εφαλής του ESM, πήρε το λόγο στη συνέχεια και εξέφρασε την άποψη ότι οι αρχές έχουν πετύχει καλή πρόοδο, αλλά και αυτός επεσήμανε ότι χρειάζεται και άλλη δουλειά. Σημείωσε δε ως θετικό το γεγονός ότι οι εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα, όμως εκταμιεύσεις θα γίνουν μόνο με τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλιγκ ανησυχούν για την μελλοντική ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, αν υπάρξουν καθυστερήσεις και ζητούν να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, να αποπολιτικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση και να λυθούν διάφορα θέματα διορισμών όπως της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, της γενικής γραμματείας εσόδων, των φορολογικών αρχών και αλλού.

Επισημάνθηκε δε πως είναι εξαιρετικής σημασίας για την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία να παραμείνουν αποπολιτικοποιημένες οι διοικήσεις των τραπεζών, ενώ για τα δημόσια έσοδα εξήγησαν ότι η αύξησή τους αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αν όλα γίνουν όπως πρέπει και η κυβέρνηση πάρει τις αποφάσεις της, τότε είναι δυνατή η ολοκλήρωση πριν το Πάσχα.