Με κριτική στην αντιπολίτευση προσπάθησε να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας την "θύελλα" κατά της κυβέρνησης από άλλα κόμματα για την τροπολογία με την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να ελέγξει τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με την αδιεοδότηση 4 μόλις τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτούς που δίνουν τη ζωή τους στο καθήκον, για τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η σημερινή συζήτηση απέδειξε ποιοι δεν θέλουν να μπει τάξη στα ραδιοτηλεοπτικά και ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να προχωρήσει η αδειοδότηση και θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει συμπεράσματα.

«Εδώ και πολλά χρόνια ακούγεται στον ελληνικό λαό ένας όρος : Διαπλοκή» ανέφερε ο πρωθυπουργός , ο οποίος μίλησε επίσης για «υπόγειες διαδρομές», μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, ώστε να αναπαράγεται το ίδιο χρεοκοπημένο και σαθρό πολιτικό σύστημα, που είναι μία από τις αιτίες που έφτασε στην κρίση η χώρα.

«Ακόμα και όταν κάποιες κυβερνήσεις θέλησαν να συγκρουσθούν δεν τα κατάφεραν ή επιφανειακά μόνο θέλησαν να συγκρουσθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει η αίσθηση ότι αυτή η κατάσταση θα υπάρχει για πάντα» τόνισε. Όπως πρόσθεσε, τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία «βρέθηκαν να συγκυβέρνούν, προσπαθώντας να διασώσουν τα συμφέροντα που υπηρετούσαν με αποτέλεσμα να χάσουν την εξουσία».

Υποστήριξε ακόμα ότι είχε σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό να συγκρουστεί με την διαπλοκή και τις πραγματικές εστίες ανομίας όπως και όσων πλούτισαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, όπως ισχυρίσθηκε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Siemens, η οποία κατά τον ίδιο έδινε απευθείας προμήθειες σε κομματικά στελέχη αλλά και σε «θαλασσοδάνεια», όπως τα χαρακτήρισε, ενώ υποστήριξε ότι αποδείχθηκε με τις λίστες ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν να μην βρεθούν οι ένοχοι της φοροδιαφυγής.

«Τώρα όμως ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι είναι στις λίστες της φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στον κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του κ. Σαμαρά, για τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός έλεγε «μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου».

Απευθυνόμενος προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Έρχεστε όλοι εσείς που κάνατε πλάτες σε όλους αυτούς τόσα χρόνια να τους κάνετε πλάτη και τώρα και να τους καλύψετε… Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα... Πιστεύετε ότι με το να μην συγκροτηθεί ΕΣΡ θα μας εμποδίσετε. Είστε βαθιά γελασμένοι» υποστήριξε.

«Αν κάτι μπορούσε να μας πει κανείς είναι όχι ότι το φέραμε εσπευσμένα, αλλά ότι αργήσαμε, γιατί είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα υπήρχε συναίνεση και ότι θα ερχόταν και η συντηρητική παράταξη να βάλει πλάτη στο να καθαρίσουμε τα πεδία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Άφησε να εννοηθεί ότι η προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ είχε ειλικρινές ενδιαφέρον για την διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά όταν άλλαξε η ηγεσία της, άλλαξε και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις κινήσεις καλής θέλησης της κυβέρνησης, όπως χαρακτήρισε την αύξηση των μελών του ΕΣΡ. Για τον ίδιο λόγο χαρακτήρισε την έλλειψη συναίνεσης σαν «θεσμική εκτροπή».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχει δεσμευθεί να καταπολεμήσει τα αίτια και όχι τα συμπτώματα της κρίσης και σύμφωνα με την διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση ξεκινά ο διαγωνισμός για τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να κάνουμε διαγωνισμό αν ήταν να μην ορίσουμε αριθμό» ισχυρίσθηκε.

«Ευρωπαϊκή χώρα ναι, αλλά ευρωπαϊκή μπανανία, όχι, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στους «νεοφιλελεύθερους που υποστηρίζουν ότι όλα τα λύνει η αγορά».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία, αν δεν το πράξει η αντιπολίτευση θα το πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

​​​Παππάς: Η Ελλάδα παύει να είναι ντροπή της Ευρώπης

«Σήμερα η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης που επέτρεπε την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος άνευ αδείας» υποστήριξε από την πλευρά της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υποστήριξε επίσης ότι σε καμία χώρα της Ε.Ε. τα κανάλια εθνικής εμβέλειας επίγειας εκπομπής δεν είναι άπειρα, ενώ σχετικά με τις αντιρρήσεις που τυχόν θα έχει η Κομισιόν υποστήριξε ότι η διαδικασία αδειοδότησης αποτελεί εθνική αρμοδιότητα.