Ηχηρό μήνυμα έστειλε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς την ΕΕ αλλά και προς την Αθήνα, ότι επιμένει στον συνδυασμό των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα με την μείωση χρέους, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στην Ουάσιγκτον Δ. Σουλτογιάννης, για την σημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζ. Ράις.


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει ηχηρό μήνυμα τόσο προς τους Ευρωπαίους όσο και πρoς την Αθήνα, ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο «πόδια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράις: Μεταρρυθμίσεις από την μία και χρηματοδότηση της ελάφρυνσης χρέους από την άλλη.

Παράλληλα, το πόσο ισχυρές είναι οι μεταρρυθμίσεις συνδέεται άμεσα με το πόση ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει από την άλλη πλευρά (δηλαδή τους Ευρωπαίους).

«Ακόμα και αν γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουμε πει στο παρελθόν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί σημαντική απομείωση του χρέους, έτσι ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο» δήλωσε ο Ράις. Όπως διευκρίνισε, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τόσο δραστικές, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση από τους ευρωπαίους.

«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Χρειάζεται συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους αλλά θέλουμε αξιόπιστο συνολικό πακέτο έτσι ώστε το πρόγραμμα να εγκριθεί από το ΔΣ του ΔΝΤ» πρόσθεσε ο Ράις.

Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ δεν ζητά υπερβολικά μέτρα, το ΔΝΤ είναι αυτό που συνέχεια ζητά δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα και ρεαλιστικές λύσεις. Χρειαζόμαστε πακέτο ρεαλιστικών λύσεων και το συνταξιοδοτικό εντάσσεται σε αυτό το πακέτο. Αλλά κ��ι το φορολογικό είναι σημαντικό κομμάτι. Η φοροδιαφυγή μας απασχολεί και όλοι πρέπει να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο φόρων χωρίς να πλήττονται οι ευπαθείς ομάδες».

Για τις ελληνικές τράπεζες και τις επιπτώσεις της χρηματιστηριακής κρίσης στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι οι αναταράξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την εσωτερική αποσταθεροποίηση και αβεβαιότητα στην Ελλάδα, έχουν οδηγήσει τις τιμές των ελληνικών μετοχών σε πτώση. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θεμέλια των Ελληνικών τραπεζών έχουν προσφάτως γίνει πιο ισχυρά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για το μέλλον πρέπει αυτά τα θεμέλια να γίνουν ακόμα πιο ισχυρά, με τα κατάλληλα εκείνα μέτρα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Για τις διαπραγματεύσεις πάντως ανέφερε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για την επιστροφή των κλιμακίων και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο.

Για την επανεκλογή της Λαγκάρντ, επισήμανε ότι είναι η μόνη υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της θέσης, την ίδια στιγμή που υπάρχουν φωνές μέσα στο ΔΝΤ που ισχυρίζονται ότι είναι συνοπτικές οι διαδικασίες και την ευνοούν.

​​​