​Στους ήρωες του πολεμικού ναυτικού που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στη νήσο Κίναρο, αφιέρωσε την συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας και άλλων χωρών για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Σε ανακοίνωση του, ο κ.Καμμένος αφού εξέφρασε την θλίψη και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα τους.

Αναφερόμενος στην συμφωνία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι αυτή αλλάζει εντελώς τα πράγματα στο θέμα της μετανάστευσης.

«Η απόφαση που ελήφθη είναι μια απόφαση που πρώτα απ’ όλα διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο -στην ακτογραμμή της Τουρκίας- θα διασφαλίσουν ότι όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται –όλοι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται- θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία» δήλωσε ο κ.Καμμένος, τονίζοντας ότι σκοπός της δύναμης αυτής είναι να σταματήσουν οι ενέργειες αυτών που διακινούν ανθρώπους.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή αυτή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου».

«Σε δεύτερη φάση, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ ξεκινούν με αυτή την απόφαση να κινητοποιούν και τη Frontex προκειμένου -αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά- να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή που απαιτεί μια πολιτική απόφαση» πρόσθεσε ο υπουργός, ευχαριστώντας τον Μόν��μο Αντιπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ, τον Στρατηγό και το στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό για όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση που κατέληξε επιτυχώς.

Δείτε όλη την ανακοίνωση του Καμμένου

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορεί κανείς να πει στις οικογένειές τους. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους.

Σε αυτούς λοιπόν τους ήρωες θέλω να αφιερώσουμε αυτή τη συμφωνία.

Τη συμφωνία, η οποία ουσιαστικά αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γερμανία αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καταφέραμε -στις σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων 24 ωρών- να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και εν μέσω οικονομικής κρίσης το μεταναστευτικό, δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση που ελήφθη είναι μια απόφαση που πρώτα απ’ όλα διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο -στην ακτογραμμή της Τουρκίας- θα διασφαλίσουν ότι όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται –όλοι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται- θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο από την κοινή δήλωση ότι ο σκοπός της δύναμης αυτής είναι να σταματήσει η εγκληματική συμμορία και οι ενέργειες αυτών που διακινούν ανθρώπους. Πληρώσαμε μέχρι τώρα με την απώλεια δέκα χιλιάδων παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς.

Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει από όλους τους εταίρους ο πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και τ��ν συνόρων. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή αυτή ομάδα, η ��ουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου.

Είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας επί αυτού.

Σε δεύτερη φάση, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ ξεκινούν με αυτή την απόφαση να κινητοποιούν και τη Frontex προκειμένου -αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά- να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή που απαιτεί μια πολιτική απόφ��ση.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ, τον Στρατηγό και το στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό για όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση που κατέληξε επιτυχώς. Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή απόφαση κλείνει ένα κεφάλαιο, το οποίο πλήρωσε η Ελλάδα πάρα πολύ ακριβά. Κλείνει το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης».
xartia.jpg

xartia2.png

Δείτε επίσης: